Гідрометцентр: З 7 по 11 жовтня на Черкащині потепління, а потім - майже зима

Гідрометцентр: З 7 по 11 жовтня на Черкащині потепління, а потім - майже зима Як інформують у Черкаському обласному Гідрометцентрі, осінь 2013 року характеризується рядом аномалій: раннє встановлення осіннього режиму погоди, холодний та дощовий вересень. Як наслідок - швидке охолодження грунту. Температура грунту на глибині 10 см на ранок 4 жовтня становить лише 7-8º, що зазвичай буває у листопаді. Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
Жовтень перейняв холодну естафету вересня. Варто зазначити, що востаннє такий холодний вересень на Черкащині відмічався в 1997 році, і ми вже встигли відвикнути від теплого одягу та взуття на початку осені. В перші дні жовтня температурний фон становить 5-6° тепла та відповідає кінцю, а не початку жовтня, що викликало необхідність на 2 тижні раніше розпочати опалювальний період.
Зараз погоду Черкащини формує Скандинавський антициклон тому в область надходить холодне повітря з північних широт. В умовах малохмарного неба денна температура підвищується до +6…8°. До кінця тижня ночі будуть холодними, із заморозками до мінус -2…7°.
За прогнозом, з 7 по 11 жовтня прогнозується надходження в регіон теплого повітря із Західної Європи. Тому слід очікувати без істотних опадів нетривалий період потепління. Денні температури в ці дні підвищуватимуться до +13…18°, вночі теж стане тепліше - +3…8°.
Припинення опадів та підсихання грунту сприяють посіву озимини та завершенню збирання врожаю пізніх сільгоспкультур.
За попередніми розрахунками, в період з 13 по 19 жовтня, завдяки надходженню на Черкащину арктичного повітря, вже можна розраховувати на перші прояви зими.
04.10.2013 15:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter