У червні в Черкаській області буде дуже тепло та з опадами в межах норми

У червні в Черкаській області буде дуже тепло та з опадами в межах норми У цілому червень на Черкащині прогнозується аномально-теплим та з опадами в межах норми. Про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

При цьому, протягом місяця можливі значні контрасти температурного фону, коливання середньодобової температури від +16+18º до +22+25º. 10-12 днів місяця можливі зі спекою +30+32º. Нетривалі похолодання найбільш вірогідні на початку та наприкінці місяця. Найбільше опадів очікується в першій та третій декадах.

Періоди зі спекою зумовлюють утримання надзвичайного (5 класу) пожежної небезпеки. Дощі наприкінці місяця можуть завадити підсиханню зерна та початку жнив.

На цей місяць припадає день літнього сонцестояння – 21 числа, коли найдовший день протистоїть найкоротшій ночі, і сонце повертає на зиму, хоча попереду ще так багато літа. Червень пора духмяних трав, коників і розкотистих гроз. Дощ хліба валяє, а сонце піднімає.

Періоди посушливої погоди в червні формують виступи антициклонів з південного-заходу, або південного-сходу. Активні атмосферні фронти можуть викликати тривалі або сильні дощі у супроводі гроз, шквалів, іноді – граду і заважати збиранню та заготівлі сіна.

Абсолютний максимум температури повітря +37,7° відмічався в 1918 р., абсолютний мінімум +1° відмічався в 1937 р.
31.05.2018 17:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter