З 1 лютого 2014 року в Україні послуги оцінювачів нерухомості зростуть в 10 разів

З 1 лютого 2014 року в Україні послуги оцінювачів нерухомості зростуть в 10 разівЗ 1 лютого багато оцінювачів нерухомості готуються закритися, а інші підняти ціни.
Як повідомляється, рівно тиждень минув з тих пір, як в Україні запрацювали нові правила оцінки нерухомості.
Тепер оцінку вартості квартири або будинку проводять не на око, а за допомогою комп'ютера і тільки сертифіковані оцінювачі. Перехідний період, коли можна оцінювати і по-старому, і по-новому, триватиме до 1 лютого.
За цей час, за прогнозами голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, встигнуть довчитися і отримати ліцензії всі ті, хто не встиг це зробити, а ринок зможе потроху адаптуватися до нововведення. І всі оцінки будуть проходити тільки за новими правилами.
"Вартість оцінки -300 гривень, за часом вона займе від трьох днів до двох тижнів. Поки ніяких проблем немає", - каже сертифікований оцінювач Дар'я Савицька, яка вже перейшла на нову систему.
Таких, як вона, в Україні, за інформацією Фонду держмайна, 1540 чоловік; компаній, які можуть проводити оцінку - 347 плюс їх представництва.
"У нас з 10 тисяч оцінювачів відучилися 1500. Решта залишаються без роботи. У реєстрі - 350 компаній, зараз оцінкою по всій країні займаються 3500 компаній. Відбувається монополізація ринку", - каже глава Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров.
"Ми хочемо, щоб кількість фахівців надалі зростала. Це, звичайно ж, призведе до здешевлення послуг, хоча і зараз ми бачимо у компаній ціни на ці послуги в 200 гривень , - сказав Рябченко.
У свою чергу, оцінювачі кажуть, такі ціни протримаються недовго.
"На час перехідного періоду нам дали негласне розпорядження не брати за оцінку більше 300 гривень, щоб не сіяти паніку. З цих грошей ми повинні 80% віддати компанії, яка забезпечує нас програмою по розрахунку вартості житла. Нам обіцяли, що з лютого ми зможемо підняти ціни", - говорять в одній з компаній-оцінювачів.
"З лютого вартість оцінки зросте в 10 разів, до 3 тисяч гривень", - сказав віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Базелинський.
Необхідність підняти вартість оцінювачі пояснюють дорожнечею програми, яка підраховує ціну квартири, і аж ніяк не дешевими курсами на отримання сертифіката.
У Фонді держмайна вважають, що нова система максимально усуне корупцію у сфері оцінки.
Економічна правда
08.11.2013 14:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter