СБУ подарувала Черкаському краєзнавчому музею монети та медалі, відібрані у росіянина на кордоні

СБУ подарувала Черкаському краєзнавчому музею монети та медалі, відібрані у росіянина на кордоні 5 листопада Управління Служби безпеки України в Черкаській області на підставі рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей передало Черкаському обласному краєзнавчому музею фрагмент литого складня із зображенням ікони Пресвятої Богородиці Смоленської XVIII ст., чотири старовинні монети викарбувані у XVII ст., а також медаль «В пам'ять російсько-японської війни 1904-1905». Ці предмети за рішенням суду були конфісковані у громадянина РФ, який намагався переправити їх контрабандним шляхом через держкордон.
У березні 2011 року під час перетину митного посту «Амвросіївка» Східної митниці співробітники СБУ спільно з працівниками митниці затримали 62-річного мешканця м.Ростов-на-Дону, котрий намагався вивезти на власному автомобілі до Росії незадекларовані та приховані від митного контролю старовинні предмети.
Як встановили правоохоронці, росіянин, колекціонер із 40-річним стажем, приїхавши в Україну до своїх родичів, придбав у м. Кам’янка 23 монети часів Російської Імперії та Радянського союзу та медалі. Крім цього колекціонер забрав нагороди, які зберігалися у його родичів та фрагмент литого складня із зображення ікони Пресвятої Богородиці Смоленської.
Вилучені у правопорушника предмети контрабанди були відправлені до державної мистецтвознавчої експертизи, яка встановила, що частина з них становить історичну та культурну цінність.
Згідно з рішенням Соснівського районного суду м.Черкас іноземця було визнано винним у вчиненні злочинів передбачених ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді штрафу.
Валентина Мухова – головний зберігач фондів щиро подякувала Службі безпеки України за поповнення експозиції Черкаського обласного краєзнавчого музею і збереження культурної спадщини України: «Особливу увагу заслуговує медаль часів російсько-японської війни, оскільки такого зразка в музеї ще не було. Її цінність в тому, що нагрудний знак зберігся з іменною колодкою, де вказано ініціали і службовий номер особи, що була нагороджена. Я думаю, що нашому музею дуже пощастило, оскільки в Україні майже не збереглося таких нагрудних знаків».
05.11.2013 18:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter