5-мільйонний борг Черкаського водоканалу перед ПАТ "Черкасиобленерго" може призвести до зупинки водопостачання в Черкасах

5-мільйонний борг Черкаського водоканалу перед ПАТ "Черкасиобленерго" може призвести до зупинки водопостачання в Черкасах Стягнути близько п’яти мільйонів гривень боргу з КП «Черкасиводоканал» (який виник через збитковий тариф) на користь ПАТ «Черкасиобленерго» - таке рішення прийняв у понеділок, 22 липня, Господарський суд Черкас. Зараз КП «Черкасиводоканал» готується подавати апеляцію.
Як інформують у Черкаському МВК, директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко пояснює, що примусове стягнення з рахунків підприємства цієї суми спричинить комунальний колапс у місті. Оскільки через блокування рахунків вони не зможуть закупити реагенти для очистки питної води, що призведе до непоправних наслідків для здоров’я та життя споживачів – жителів Черкас.
За його словами, КП «Черкасиводоканал» опинилось у заручниках ситуації зі збитковими тарифами, яка впродовж тривалого часу не вирішується на державному рівні.
Зокрема, кілька років поспіль підприємство звертається до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, керівників та урядовців різних рівнів з проханням переглянути тариф на послуги з водопостачання та водовідведення.
Оскільки останній раз тариф переглядався у 2010 році. Тоді як за цей час істотно зросли витрати на енергоносії, заробітну плату, податки і збори.
Для того ж, аби КП «Черкасиводоканал» могло нормально працювати та розвиватись, на думку його керівника, потрібно встановити економічно обґрунтовані тарифи, заклавши в них не лише реальну собівартість послуг, але й інвестиційну складову. Для цього, за підрахунками експертів, нинішній тариф для населення потрібно підняти вдвічі.
– Але на це, звісно, ніхто не піде, бо це – непопулярний крок. Зараз, приміром, розглядається варіант виділення державної субвенції на компенсацію зазначеної різниці в тарифі. Зокрема, йдеться про 5 мільярдів гривень для водопровідної галузі України. Проте головний нюанс ситуації полягає в тому, що зазначена субвенція виділяється не «живими грішми», а на умовах взаємозаліків між комунальними підприємствами та його боржниками. Але у нашій ситуації з «Черкасиобленерго» це навряд чи допоможе. Бо у нього немає боргів ні перед державою, ні перед енергоринком, – відзначає Сергій Овчаренко.
Тому енергетики вимагають погашення заборгованості КП «Черкасиводоканал» реальними грішми, подавши відповідний позов до суду.
– Зараз ситуація перебуває у судовій площині. Ми готуємо апеляцію. Але страшно навіть подумати, що буде, якщо справу передадуть до виконавчої служби на примусове стягнення боргу. Блокування рахунків призведе до зупинки діяльності нашого підприємства, а отже, опиниться під загрозою подача води в оселі жителів нашого міста та надання послуг з водовідведення, – застерігає Сергій Володимирович.
За його словами, загострення ситуації з погашенням заборгованості КП «Черкасиводоканал» перед ПАТ «Черкасиобленерго» слід очікувати вже восени, коли це підприємство може опинитись у приватних руках. Оскільки Державним фондом держмайна його виключено з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. І вже у вересні може постати питання про продаж ПАТ «Черкасиобленерго».
– Сумніваюсь, що новий власник цього підприємства буде послуговуватись інтересами держави чи простих жителів, вимагаючи від нас погасити існуючий борг. Тому вирішувати цю ситуацію слід негайно, – відзначає директор КП «Черкасиводоканал».
24.07.2013 10:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter