СЕС: У привозних кавунах та динях є збудники гепатиту А та норовіруси

СЕС: У привозних кавунах та динях є збудники гепатиту А та норовірусиУ Черкасах розпочався сезон масового споживання баштанних культур. Як нагадують у Черкаському МВК, вони можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Зокрема, якщо порушені умови їх транспортування, зберігання, а також – санітарні норми щодо їх продажу та споживання. Про це застерігає держсанепідслужба м.Черкаси.
Як розповів державний санітарний лікар Черкас Василь Загородній, останнім часом в державі відбулись суттєві зміни в законодавчій базі щодо ведення бізнесу та здійснення державного нагляду за ним.
Зокрема, прийнято ряд законів, які обмежують повноваження держсанепідслужби здійснювати контроль та перевірку господарської діяльності фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
– Отож, ми не маємо законодавчих повноважень перевіряти торговців баштанними культурами. Тому зараз насамперед покупці мають бути максимально пильними та уважними при купівлі кавуна чи дині, – наголошує Василь Володимирович.
За його словами, до держсанепідслужби надійшла інформація від представництва України при ЄС про випадки виявлення у привозних баштанних культурах збудників таких небезпечних інфекційних хвороб, як віруси гепатиту А та норовіруси.
18.07.2013 09:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter