Екс-губернатор Черевко провів екскурсію по родинному маєтку у Водяниках, де в нього "де-юре власності немає"

Екс-губернатор Черевко провів екскурсію по родинному маєтку у Водяниках, де в нього "де-юре власності немає"Олекcандр Черевко, який в 2008 році, працюючи головою Черкаської ОДА, заявляв, що "де-юре у Водяниках він власності не має", провів екскурсію по "родинному маєтку" у ...Водяниках для допитливої журналістки з "Газети по-українськи".
Екс-губернатор Черкаської області Олександр Черевко, 53 роки, має родинний маєток у рідному селі Водяники Звенигородського району. Збудував його 2005-го. Витратив на будівництво 500 тис. грн.
У суботу о 10.00 Олександр Володимирович зустрічає в центрі Водяників у джипі "ауді". Одягнений в чорні спортивні штани, куртку фірми "Коламбія", плетену сіру шапку. Минаємо вулицю, що веде до гірськолижного курорту, який облаштували під час його губернаторства. Заїжджаємо забрати тітку екс-керівника області.
— Я їй ремонт зробив: ванну поставив, гарячу воду провів, газ є. Вона здає житло туристам. За добу бере 100 — 150 гривень, — розповідає Черевко.
Дорогою зупиняємося біля пам'ятника Героєві Радянського Союзу Вахтангу Чіковані. У Водяниках він загинув і похований. Черевко відновив монумент на його могилі. Піднімаємося слизькими сходами вгору.
— Коли став губернатором, Віктор Андрійович (Черевко товаришує з екс-президентом Ющенком понад 20 років. — "ГПУ") не раз приїздив у село, бачив цю могилу. А я ж знав, що він дружить із президентом Грузії Саакашвілі. До 9 травня запропонував влаштувати візит до нас. Ну й написав програму під це. Зробили дороги, ФАП, підвели газ.
Будинок Олександра Черевка на горі на північному схилі урочища Совин яр. Нагадує старовинний замок. Обгороджений 2-метровим дерев'яним парканом.
— Бабка Варка тут неподалік живе, говорила мені: "Саша, ще після війни приїжджали вчені й сказали, що села не буде. Нічого не здумай тут строїти". А я їй відповідаю: "У мене така легка рука, що коли я щось роблю, то за мною йдуть люди". За історією села, на місці мого будинку було дерев'яне укріплення Литовської доби.
Маєток займає близько гектара. Двоповерховий будинок — 240 кв. м. Біля воріт прив'язана бельгійська вівчарка Ватсон.
— Глянь на сича, — показує на пташку, що виглядає з даху будинку. — Живуть прямо в димарі. Увечері починається такий переспів. Цього літа впали в камін, то діставали. Сови — це моє хобі. Раніше вирощував усі види. Зараз лишилися тільки пугачі. Затратне це діло.
Веде за будинок, показує клітку, де раніше жили птахи.
— За сезон вирощував вісім пугачів, п'ять сипух, п'ять вухатих, дев'ять сичів, дві бородатих сірі сови. Зараз зосталися чотири пугачі, й то думаю, що одна пара загніздиться, а іншу випущу. Нема кому доглядати, нема за що.
До будинку веде ялинова алея. Обабіч поросла диким виноградом. Праворуч при вході — флагшток без прапора.
— Як на зло, на попередніх вихідних обірвалася тятива. Традиція з'явилася ще за губернаторства: якщо прапор висить — значить, я вдома.
Над вхідними дверима — годинник.
— Робив Київський часовий завод. Скільки коштує, не пам'ятаю, але точно недорого. Це ж просто коробка, там немає ніякої механіки.
На першому поверсі — вітальня, робочий кабінет, кухня, ванна. У вітальні довгий стіл, застелений вишитим рушником, на якому стоять три старовинні підсвічники. Стіни побілені, біля каміна обкладені кахлями. Під вікном шафа з археологічними знахідками, які виявили, коли зводили будинок. Черевко дістає старого глечика.
— Я не люблю чужих речей, збираю тільки своїх родичів. Глечик цей бабушки, йому років 200, але й досі пахне молоком.
Показує козацьку люльку. Біля каміна лежать жорна, на яких молов зерно прадід Черевка. На стінах — картини, ікони. Ліворуч каміна на стіні — різьблені ікони святих Ольги та Віктора, між ними родинний герб. Він є на багатьох меблях як декор. Олександр Черевко підходить до каміна, кидає кілька полін. Пропонує посушити шкарпетки.
— Розкладаю тут крісло — і ноги в камін. А то був вухо простудив, то тріск дров у вогні найкраще допомагає.
Заходимо до робочого кабінету. Стіни завішані картинами. Каже, що більшість подаровані. Посередині — дерев'яний стіл. Лежать подарункове видання "Кобзаря" і збільшувальне скло.
— Спочатку в чоловіка падає зір, — жартує господар. Окулярів не носить. Із-за дивану дістає на подарунок чашку з написом "Водяники" і календар із фотографіями тварин із його мисливського господарства.
Дерев'яними сходами піднімаємося на другий поверх. На одній зі стін — тріщина.
— Цю частину добудовував, уже коли не був губернатором. Будівельники зробили неякісно.
На поверсі чотири спальні й ванна. Розповідає, що місцева Валентина допомагає доглядати за будинком та городом. Найближча до сходів кімната — синова. Там велике двоспальне ліжко, шафа, скриня.
— Меблі білоруські, дешеві, але натуральні, — розказує. На шафі намальовані дві сови. — У нас син більше мовчить, а невістка любить побалакати. Я ж думав, як їм натякнути про це, й тому намалював одну сову з закритим дзьобом, а іншу з відкритим.
Підходить до картини Олени Поліщук "Кує зозуленька літа...".
— Це спеціально синові почепив, щоб уранці прокидався і думав, що час іде і треба щось робити.
О 13.15 Олександр Черевко запрошує на кухню підобідати. Меблі там з українським орнаментом, на полицях складений глиняний посуд. На столі варені сосиски, млинці, сир із ковбасою. Черевко згадує, що хотів пригостити квашеним кавуном. Ідемо в погріб. На сходах лежать гарбузи. Два відсіки заповнені картоплею, на полиці дві банки чорничного варення, яке купив у Карпатах. Стоїть бутель домашнього вина.
— Мені легше керувати, ніж щось самому робити, — каже Олександр Володимирович, виймаючи великий камінь із діжки з квашеними кавунами. Намагається не намочити годинника на руці. — Краще б тітку послав.
Дістає кавун. Із другої діжки набирає повну миску квашених яблук.
Після обіду йдемо в парк за будинком. Там близько 60 видів дерев. Найбільше ялин. Є тюльпанове дерево, гінкго, декоративна черешня.
— У сім'ї кажуть, що в мене дві хвороби — вішати картини і садити дерева. Зарікаюся, що вже не буду, але тільки весна — щось побачу, обов'язково куплю. Три роки назад посадив тисячу горіхів. Покрали штук 300, то я вже сторожа поставив.
Поміж дерев прокладені кілька доріжок, уздовж них стоять кам'яні скульптури черкаських майстрів — Віталія Дахівника і Миколи Теліженка. Край парку є скульптура, на ній напис: "Моїй любій дружині Катерині присвячую цей парк, цей день, цей світ". Це подарунок їй до 50-річчя. Разом пара 32 роки.
О 15.45 Черевко підвозить до центру на автобус до Черкас. Планує їхати до товариша у село Криві Коліна...
Інна Іщук Gazeta.ua
18.02.2013 09:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter