У Черкасах говорили про програму освіти для людей поважного віку

Про актуальність освіти для дорослих говорили у Черкасах. 23 травня благодійна організація «Від серця до серця» ініціювала круглий стіл на тему «Посилення участі людей поважного віку в процесах прийняття рішень та розвитку громади». До заходу долучилися фахівці територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси, заступник начальника відділу департаменту соціальної політики Черкаської міської ради та директор Народного університету «Навчання впродовж життя».

Під час обговорення учасники дізналися про результати дослідження на тему способів взаємодії людей поважного віку з органами місцевого самоврядування та домовились про подальше лобіювання ухвалення у місті програми освіти для дорослих.
У Черкасах говорили про програму освіти для людей поважного віку

«Минулого року ми при організації започаткували «Школу волонтера», на яку зареєструвалося дуже багато людей поважного віку. Після виходу на пенсію, вони мають багато вільного часу, але так само сповнені енергією та хочуть реалізувати себе. Та, на жаль, у Черкасах майже відсутні майданчики для розвитку пенсіонерів.

Ми хочемо, щоб люди, незалежно від віку, були задіяні в соціальних процесах, тому включились у національний проект, у якому сьогодні працюють сім регіонів України. Пілотний проект має на мені напрацювати програму освіти для людей поважного віку, показати ефективність цього напрямку і підключити ОМС для спільного запровадження цього проекту.

Цей круглий стіл має на меті об’єднати зусилля різних структур, щоб зробити Черкаси пілотним містом, де буде чітка програма навчання для дорослих, яка реалізовуватиметеся за кошти місцевого бюджету, а не на ініціативі окремих волонтерів», – зауважила Наталія Несват, голова правління БО «Від серця до серця».

Під час заходу присутні обговорили результати аналізу способів взаємодії людей поважного віку з органами місцевого самоврядування, показники яких наголошують на важливості впровадження відповідних навчань для представників/ниць поважного віку – 83% підтвердили своє бажання долучитися до участі в житті громади. Щодо способів комунікації: для більш ніж половини опитаних (54%) залишається актуальним особисте звернення або через представника, тобто рівень якості комунікації недостатній. Що натомість спричиняє ряд проблем для представників ОМС: зниження рівня довіри до органів місцевого самоврядування, зростання напруги в громаді, навантаження на працівників ОМС, відсутність конструктивного діалогу з людьми поважного віку, та людей поважного віку: неможливість своєчасного висловлення своєї думки/пропозиції, впливати на прийнятті рішення ОМС, враховуючи їх потреби.

Керівник територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси підтверджує, що чимало людей «золотого віку» охочі до навчання, але ресурсів структури не вистачає для впровадження повноцінного навчального проекту.

«Більше п’яти років на базі територіального центру волонтери навчають пенсіонерів. Безперечно, цю сферу потрібно розвивати, адже зараз усе навчання тримається на небайдужих активістах. І більшість пенсіонерів відчувають себе використаними, оскільки після закінчення своєї трудової діяльності виявились нікому непотрібними. Аби люди не відчували себе покинутими, потрібно активізувати діяльність у сфері освіти для людей поважного віку», - наголошує Альона Щербак, директор територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси.

Учасники заходу домовились про подальше лобіювання даного напрямку з метою його систематизації та вдосконалення за рахунок просування навчальної програми по наданню допомоги з удосконалення компетентності та формування активної позиції представників поважного віку у Черкасах.
25.05.2018 08:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter