У Білозірській ОТГ впровадять нову модель адміністрування соціальних послуг

У Білозірській ОТГ впровадять нову модель адміністрування соціальних послуг У числі 39 ОТГ України, Білозірська громада увійшла до пілотного проекту Міністерства соціальної політики України з впровадження в ОТГ моделі адміністрування надання соціальних послуг із соціальної підтримки населення. Про це інформують у Черкаському прес-клубі.

- У рамках цього проекту передбачається прискорення процесу обробки інформації, необхідної для призначення соціальних виплат, - зазначає начальник відділу соціального захисту населення Білозірської ОТГ Тетяна Шевченко. – До цього часу спеціалісти відділу, з пакетом зібраних документів, двічі на тиждень їздили до районного управління, де ця інформація заносилась до електронної бази даних. Відтепер ми зможемо тут, на місці, відразу самостійно передавати цю інформацію в електронному вигляді, що прискорить процес обробки інформації та загалом процес призначення соціальних допомог, субсидій. Саме із такою метою Міністерство і передало нам 2 комп’ютери та 2 ноутбуки, 4 багатофукціональні пристрої, 2 маршрутизатори.

Зі слів Тетяни Шевченко, Білозірська ОТГ постійно працює над реалізацією державних та місцевих програм соціального захисту населення, сприяє підвищенню соціальної підтримки малозабезпечених верств громади, покращенням соціальних послуг.

Як зауважила директор Територіального центру надання соціальних послуг Ірина Віра, на сьогодні Білозірська ОТГ надає соціальні послуги одиноким (і тим, що проживають одиноко) людям похилого віку, особам з інвалідністю, що потребують сторонньої допомоги, учасникам АТО та членам їх родин, внутрішньо переміщеним особам, опікунам, багатодітним сім’ям та іншим особам, що перебувають у складних життєвих обставинах. При центрі функціонують відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування та відділення соціальної допомоги сім’ї, дітям та молоді.

- Тобто, уже сьогодні ми надаємо соціальні послуги всім категоріям людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, - резюмує Ірина Віра. – Крім того, ми впровадили соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку», при якому створено фольклорний ансамбль, організували клуби за інтересами…. На момент створення центру, на його обслуговуванні було 78 осіб, за 2016 рік ми надали послуги 606 громадянам, за 2017-й – 896 мешканцям. Сьогодні ми чекаємо лише нових фахівців, аби провести чергове розширення спектру допомоги мешканцям громади, що найбільше цього потребують.

- Під час виїздів у громади ми дуже часто чуємо нарікання громадян на складність отримання соціальних виплат, - констатує Сергій Слинько, директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. - Люди подають документи у себе в громадах і чекають подеколи місяцями, доки їх оброблять у районі. Тим, хто хоче, щоб їх документи швидше обробили, доводиться їхати до райцентру самостійно. Наразі маємо унікальний пілот на Черкащині, коли у Єрківській та Білозірській громаді працівники громади самі зможуть вносити дані у відповідну базу даних.
16.03.2018 08:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter