Останки холодноярських партизанів будуть перепоховані в одну братську могилу

Останки холодноярських партизанів будуть перепоховані в одну братську могилу У роки Великої Вітчизняної війни в лісах Холодного Яру (площа близько 7 000 га) сформувалися і діяли 8 міцних партизанських загонів. Перші створювались в 1941-1942 рр., другі - в 1943-1944 рр. Вони формувались з місцевих жителів, військовополонених та десантних груп, які направляв Український штаб партизанського руху. В партизанських загонах, що діяли в Холодному Яру, налічувалось близько 4 тисяч осіб. Їх діяльність була спрямована на підрив економічної та військової сили окупантів. Найбільший бій, який прийняли партизани, відбувся 16 серпня 1943 р.
В пам'ять про загиблих у 1978 році в Холодному Яру було встановлено пам’ятник Холодноярським партизанам.
Але багато могил і до цього часу розкидані по всьому лісовому урочищі. Тому ветеранська організація Чигиринського району прийняла рішення перепоховати останки партизанів в одну братську могилу біля пам’ятника Холодноярським партизанам.
Сесія Мельниківської сільської ради дала дозвіл на проведення досліджень могил партизанів та перепоховання. Науковцями Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Кам’янського краєзнавчого музею, а також учасниками Черкаського обласного осередку Всеукраїнської громадської «Закінчимо війну» (керівник – Олександр Назаров) були проведені дослідження могил партизанів в урочищі Холодний Яр. Знайдено останки Миколи Дорофеєва, начальника розвідки в партизанському загоні під командуванням П.А.Дубового та розвідниці Ніни Кириченко.
Також було встановлено, що не у всіх могилах є останки партизанів. Ймовірно, що їх ще раніше перепоховали жителі навколишніх сіл. У цьому напрямку дослідження будуть продовжуватися.
Як інформують в НІКЗ «Чигирин», 16 серпня, в день загибелі М.Дорофеєва, в Холодному Яру, біля пам’ятника партизанам буде проведено перепоховання знайдених останків. Запрошуємо родичів загиблих та всіх небайдужих до героїчної історії рідного краю.
08.08.2012 09:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter