9-денне турне до туманного Альбіону або про новий спосіб "підприємницької діяльності"

9-денне турне до туманного Альбіону або про новий спосіб "підприємницької діяльності"Історія, яка змусила мене взятися за написання цієї статті, набула вже чималого розголосу не лише в Каневі. Можливо, ця історія не видавалася б такою незвичною, якби головною дійовою особою в ній виступав якийсь "заїжджий гастролер". А тут — той, хто "несе добре і світле дітям". Точніше — ніс, тобто, мав нести…
Колишня вчителька одного з навчальних закладів міста, назвемо її, приміром, Ангеліною Петрівною, вирішила, що "покликання душі і серця" не може забезпечити їй достойне існування і вирішила підзаробити. Схему для цього вибрала досить оригінальну: телефонувала своїм знайомим з інших міст і просила терміново знайти їй бажаючих з’їздити за кордон, мовляв, в неї їде група дітей і для комплектації групи у співвідношенні дорослі-діти їй не вистачає дорослих людей. Гроші за поїздку потрібно сплатити протягом двох днів, оскільки необхідно терміново оформляти документи. При цьому підприємлива жінка додумалась наголошувати під час таких прохань на тому, що її пропозиція дуже вигідна, адже основну частину витрат на цю подорож взяв на себе спонсор з Німеччини, а тому для бажаючих відвідати "закордон" потрібно лише сплатити різницю між вартістю поїздки і спонсорською допомогою, наприклад, для поїздки в Англію — лише 2 300 гривень. (Цікава деталь: Ангеліна Петрівна була переконана, що нікого з потенційних учасників подорожі не мало насторожити те, що поїздку до Англії чомусь спонсорує мешканець Німеччини). При цьому організаторка туру не забувала надавати потенційним учасникам поїздки програму цієї екскурсії. Ось, що зазначено в програмі: "Перший день. Прибуття до Лондона в Трансфер готель", "Другий день. Сніданок в готелі. Оглядова автобусна екскурсія Лондоном з гідом", "Третій день. Сніданок. Пішохідна екскурсія центром Лондона з гідом, із зовнішнім оглядом Будинку Парламенту, Біг-Бена, Вестмінстерського Абатства, Трафальгарської площі, екскурсія в Національну галерею. Круїз Темзою з вечерею"… Програма детально анонсувала кожен день перебування туристів в туманному Альбіоні — протягом усіх дев’яти днів подорожі. А ще в програмі зазначалось, що у вартість поїздки "включено: переліт літаком за маршрутом Київ-Лондон і Лондон-Київ, розміщення в готелі вибраної категорії, сніданки, обіди й вечері, екскурсії з гідом, транспортне обслуговування згідно з програмою, медична страховка".
Ну хто відмовиться від такої вигідної пропозиції? Наприклад, п'ятеро мешканців Черкас (мова поки що йде лише про тих людей, про яких нам відомо) цілком довірились Ангеліні Петрівні, сплативши НА БАНКІВСЬКУ КАРТКУ ЧОЛОВІКА (?!) організаторки поїздки 13 800 гривень. При цьому Ангеліна Петрівна кожному, хто мав пакувати валізи, видала власноручно написані розписки в присутності свідків. В кожній розписці було зазначено, що "я, така-то, проживаю там-то, паспортні дані такі-то, отримала від такого-то гроші в сумі такій-то на організацію і проведення поїздки, зобов’язуюсь провести поїздку до 28 травня 2012 року в м. Лондон або до 29 травня 2012 року повернути гроші. Написано власноручно 14.05.2012 року. Підпис". Як ви уже, напевно, зрозуміли, промайнув 28-й і 29-й день травня, настав червень, а за ним і липень, а люди продовжують сидіти на валізах, чекаючи дзвінка "на старт" від Ангеліни Петрівни. Але та чомусь забарилась, та й на дзвінки не відповідає…
Виявляється, не тільки мешканці обласного центру проявили бажання за такі смішні гроші відвідати далеку країну: давно телефонного дзвінка чекають від Ангеліни Петрівни і в Донецьку, і в Києві. Нам відомі, принаймні, восьмеро таких киян і донеччан і їх контактні телефони — вони все ще чекають… Ці люди мали відвідати ще раніше заморську країну за сприяння Ангеліни Петрівни та загадкового німецького спонсора. І черкаські, і донецькі, і київські "туристи" знали, що в Ангеліни Петрівни вже є всі документи для поїздки і авіаквитки. Принаймні, так стверджувала підприємлива жінка.
Та ось деякі "туристи" почули від Ангеліни Петрівни, коли та ще відповідала на телефонні дзвінки, що… у неї померла мати, а за нею — й дочка… Ну як можна турбувати зараз нещасну жінку, коли в неї таке страшне горе?
Проте, як виявилось, і мати, і дочка Ангеліни Петрівни живі-здорові, і дай Боже їм міцного здоров’я! Мабуть, жартувати, спекулюючи такими серйозними обставинами, навчило Ангеліну Петрівну "тяжке педагогічне життя"…
Що ж тепер робити потерпілим? Насамперед "туристам", напевно, вже час розпаковувати валізи та братись за папір і ручку. Потрібно звернутися з письмовою заявою до правоохоронних органів, в якій слід викласти деталі інциденту і просити про порушення кримінальної справи за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. В цій же заяві слід вимагати письмової відповіді правоохоронних органів на свою заяву: чи вбачають вони в діях Ангеліни Петрівни підстави для порушення справи, якщо так — які заходи ними вживаються з цього приводу; якщо ні — яка підстава для відмови в порушенні кримінальної справи.
А поки правоохоронці вивчатимуть ваші офіційні заяви — готувати позов до суду за місцем проживання колишньої вчительки та вимагати повернення коштів за поїздку, яка не відбулась, та й моральну компенсацію за нездійсненну мрію не зайвим було б вимагати. Рекомендованим листом такий позов слід надіслати до суду. Бажано позов до суду надсилати в двох примірниках, один з яких — для відповідача.
Тут потрібно зауважити, що перед тим, як надсилати до суду позовну заяву, слід сплатити судовий збір у сімі 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. Розмір судового збору при зверненні до судових органів в Україні регулюється Законом України від 08.07.2011 року №3674-VI "Про судовий збір". Обов'язковим документом, який додається до позовної заяви та підтверджує сплату заявником (позивачем) відповідної суми державного мита (судового збору), є квитанція (платіжне доручення), що підтверджує сплату такої суми.
Без доданої до вашої позовної заяви квитанції про сплату вами держмита (судового збору) за розгляд позовної заяви, суддя залишить подану позовну заяву без руху та своєю ухвалою надасть термін для усунення недоліків (звичайно, йдеться про необхідність здійснити оплату держмита).
Тому, аби запобігти в майбутньому небажаному затягуванню розгляду вашої позовної заяви, вкрай важливо сплатити правильний розмір держмита (судового збору) при зверненні до суду із позовною заявою.
Якщо, приміром, ви вимагатимете стягнення ваших грошей з відповідача в сумі 2 300 грн і моральну компенсацію, скажімо, в сумі 3 000 грн — всього сума позову складатиме 5300 грн, вам потрібно буде сплатити судовий збір у сумі 214,60 грн.
Як оформити сплату судового збору, як правильно заповнити платіжне доручення? Конкретні відповіді на ці питання, можна знайти на офіційному веб-порталі “Судова влада України” (http://court.gov.ua/sud2308/tax/1/). На вказаному сайті в таблиці “Найменування документа і дії, за які справляється судовий збір” в підрозділі “1. За подання до суду” слід натиснути на “1) позовної заяви майнового характеру”. У віконці, яке після цього з’явиться на екрані вашого монітора, заповніть всі графи і натисніть “Сформувати квитанцію”. Тепер залишилось лише роздрукувати готову квитанцію і з нею відвідати банківську установу і, сплативши там зазначену суму, прикріпити квитанцію з банківською відміткою до позовної заяви.
Словом, хто бореться, той перемагає!

Валерій Рева, Віка(Канів)
06.08.2012 15:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter