Перед мерією Черкас пройшла акція "Впливай на бюджет свого міста!" (відео)

Впливай на бюджет свого міста!» – під таким гаслом сьогодні, 11 серпня, відбулася акція, учасники якої інформували городян про можливості контролю за міськими коштами. Про це йдеться в сюжеті "Громадського телебачення: Черкаси". Також активісти принесли до мерії символічний «борщовий набір» – як знак протесту щодо гальмування міськими чиновниками використання системи «Prozorro».

Вікторія Феофілова, координаторка КМГО «Молода Черкащина»:

– Ми хочемо закликати черкащан ставитися до місцевого бюджету так, як до сімейного. Так само, як і витрати членів сім’ї, треба контролювати і місцевий бюджет, адже це не чиїсь гроші – не мера, не депутатів – а це наші гроші, черкащан.

Акція відбувається у 17 містах України в рамках Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети». Громадські активісти організували захід для того, щоб активізувати жителів міста контролювати, куди чиновники витрачають бюджетні кошти. Активісти роздавали інформаційні буклети і листівки з інформацією про те, в яких процесах можуть брати участь містяни та як вони можуть вносити свої пропозиції до міського кошторису.

Окремо жителі міста могли підтримати використання системи «Prozorro» міською радою.

«Я ще не знаю, що таке «Prozorro», але, думаю, – поцікавлюся. Раніше я не цікавилася, як міська влада витрачає кошти, а тепер буду стежити за цим».

«Я не зовсім підтримую використання системи «Prozorro», але через те, що я тут працюю, то не можу вам сказати, чому саме».

«Я цікавлюся, куди вони гроші дівають, наприклад, кладуть плитку там, де вона не потрібна, а доріг немає. Хіба є така необхідність у цій плитці? Про електронну систему ще не знаю, ось дали буклети – буду вивчати. Якщо всі люди будуть цим займатися, то воно користь дасть».

Організатори акції говорять: для того, щоб черкащани активніше контролювали бюджет, одного заходу – недостатньо. Це всього лише спосіб привернути увагу до проблеми. Вони обіцяють, що це не остання подібна акція:

– Привчати людей до контролю бюджету – це процес дуже довгий, – говорить Вікторія Феофілова. – Зараз буде достатньо, якщо хоча б 10-15% черкащан активізуються, і місто можна змінити.

Нагадаємо, на останній прес-конференцій, 4 серпня, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що запропонує депутатам відмовитися від використання електронної системи державних закупівель «Prozorro» при витрачанні допорогових сум. Також в останні дні перед запуском нової системи міська влада Черкас провела аномально велику кількість паперових торгів – 20. На суму майже 350 млн грн. На 3 роки. В основному – на харчування та прибирання в школах.
11.08.2016 16:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter