Аваков пояснив механізм видачі нових ID-паспортів

Аваков пояснив механізм видачі нових ID-паспортів Нові пластикові паспорти необхідно отримати тим громадянам України, які мають намір користуватися сучасними технологіями і мати доступ до нових видів державного сервісу. Про це інформує ТСН.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр МВС України Арсен Аваков, процес впровадження почнеться з 1 січня 2016 року.

Оформлення у Міграційній службі стартує 11 січня 2016 року. Термін оформлення нового документа – 10 робочих днів. При цьому змінити паспорт можна добровільно, але цей процес не повинен перевищувати 5 років, на який розрахований перехідний період.

"Активним громадянам, які хочуть користуватися сучасними технологіями і мати доступ до нових видів державного сервісу, варто подумати про отримання "електронного ключа до держпослуг", яким із часом стане новий паспорт", - зазначив міністр.

Аваков також додав, що 16 країн вже ввели ID-посвідчення.

Фотографію попередньо робити не треба – заявника сфотографує співробітник ДМС при оформленні. На новому документі вона буде чорно-білою.

У разі втраті або псування картки – алгоритм дій аналогічний тому, що існує і сьогодні.

"Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології. У разі крадіжки або втрати такого паспорта, скористатися ним буде набагато складніше, оскільки зчитування інформації буде здійснюватися єдиною комп'ютерною системою.

Процедури надання адміністративних послуг, що передбачають ідентифікацію особистості, стануть простіше і швидше. На чипі картки можуть бути вказані біометричні дані власника – відбитки пальців і підпис. Але від цієї опції можна відмовитися – в цьому випадку на самій картці буде зроблена спеціальна позначка.

Даних про національність, приналежність до будь-якої релігії і місця проживання ID-посвідчення не матимуть", - повідомив міністр МВС.

З розвитком державних сервісних послуг, електронні картки будуть отримувати до них доступ. У всьому іншому картка буде аналогом звичайного паспорта. За одним винятком – відомості про сімейний стан вказані на чипі в електронному вигляді, а на самій карті буквами не прописані.

"На розгляді парламенту зараз є законопроект, який передбачає видачу нових паспортів, починаючи з 14 років строком на 4 роки – на період неповної дієздатності. Тобто, ми вважаємо, що з моменту отримання часткової можливості своїми діями набувати і здійснювати права і обов'язки, громадянин повинен отримувати і можливість доступу до державних сервісів", - констатував Арсен Аваков.

Він також зазначив, що влада планує перевести на чип паспорта інші сервіси, зокрема, від соціального страхування до прав на водіння автомобіля.
17.12.2015 10:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter