У Черкасах відбувся форум підтримки громадських ініціатив «ГРАНТуємо зміни»

Оригінальна ідея, прозорість фінансування, спрямованість на якнайширшу аудиторію, громадська корисність та надійна команда. Саме такі складові успішного проекту назвали спікери форуму підтримки громадських ініціатив «ГРАНТуємо зміни», який вперше пройшов у Черкасах 24 листопада.

Як інформують у Черкаській ОДА, дізнатися про можливості отримання фінансової допомоги для реалізації власних ідей на форум завітало близько 200 учасників. Сьогодні отримати гранти за цікаву та зрозуміло оформлену ідею можна і від громадських організацій, і від влади. В Україні фінансову допомогу на реалізацію громадсько-важливих ініціатив кошти надають міжнародні організації, приватні і урядові іноземні та українські фонди, вітчизняні державні інституції.
У Черкасах відбувся форум підтримки громадських ініціатив «ГРАНТуємо зміни»

PR-координатор Міжнародного фонду «Відродження» Радослава Чекмишева відзначила, що нині в Україні чи не найбільші можливості для реалізації проектів громадських організацій та ініціативних груп. Зокрема, через постмайданну енергію й великий потенціал наших громадян третій сектор може збагатити суспільство чи не найкраще за всі роки незалежності.

– Ця енергія – неоціненна. Люди, які вчора нічого не знали про громадські організації й волонтерство, зараз надзвичайно активні у цьому напрямку, − відмітила Оксана Шекмушева. − Нові ініціативи українців спрямовані на практичні речі й дії.

Цікаві проекти, над якими працюють згуртовані команди заради досягнення поставленої мети, а не прибутку, завжди знайдуть донорів та меценатів, упевнений координатор проекту з розвитку суспільства Британської ради в Україні Олександр Кириленко. Однак і влада має залучати громадськість до вирішення важливих суспільних питань шляхом втілення різнопланових ідей у життя.

Окрім міжнародних та українських фондів, фінансову підтримку для реалізації проекту можна отримати і від держави. Так, у нашій області до 30 листопада діє прийом заявок на конкурс соціальних проектів неурядових організацій із фондом до 20 тис. грн. Також до 14 грудня можна подавати пропозиції фінансування діяльності із підтримки громадської активності молоді. Загалом же, як зауважив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас, гранти у майбутньому можуть стати запорукою втілення владою цікавих проектів молоді.
У Черкасах відбувся форум підтримки громадських ініціатив «ГРАНТуємо зміни»

− Одна гривня, виділена на конкурсній основі, завжди набагато ефективніша, ніж державні кошти без конкурсу спрямовані на розвиток тієї чи іншої галузі, − говорить Юрій Сас. – Тож чим більше бюджетних коштів буде розподілятися на конкурсній основі через чесний та прозорий відбір, тим ефективніше витрачатимуться ці гроші з бюджету.

Щоправда, за словами Юрія Михайловича, для цього необхідно вирішити низку нагальних питань, зокрема, визначити пріоритетні теми для держави й області для наступної послідовної роботи з відбору проектів, підвищити рівень довіри громади до влади, а також постійно проводити підготовчу навчальну роботу для громадських організацій з районів. Адже саме там поки що відчутною є нестача цікавих та оригінальних проектів, а також тих команд, які б могли їх виконати. Він впевнений, що саме на таких унікальних форумах можна отримати необхідні знання, обговорити цікаві ідеї та шляхи їхньої реалізації.

За знаннями на перший Черкаський форум з грантування завітали й представники громадських організацій з Чигиринщини, Канівщини та Звенигородщини. Член звенигородської ГО «Гарант» Оксана Недашківська упевнена, що отримані тут знання уже найближчим часом зможе використати.

− Ми маємо наробки та цікаві ідеї, які б хотіли реалізувати у себе в місті. Інформація про особливості грантової системи, самоосвіта громадських діячів – це те, що потрібно для розвитку третього сектору в районах, − переконана Оксана Недашківська.

У форматі «Світового кафе» учасники форуму обговорили та запропонували чимало цікавих та корисних пропозицій з популяризації здорового способу життя, розвитку культури та змістовного довкілля, формальної та неформально освіти, соціальних послуг та підприємництва, розвитку місцевих громад, туризму та інших суспільно важливих питань. Засновник черкаського центру підприємництва та соціальних ініціатив «TalentHub» Володимир Дибенко упевнений, що чимало запропонованих учасниками ідей можна у подальшому буде зреалізувати. Площа для роботи над проектами та їх подальшого функціонування в місті є.

− Відшліфувати свою ідею та згодом її реалізувати можна у центрі Черкас на нашій платформі. Ми вже маємо у розпорядженні близько тисячі метрів площі на Тютюновій фабриці, де можна проводити різноманітні заходи, фестивалі та ярмарки, − розповідає Володимир Дибенко. – Всі, у кого є проекти, які зараз перебувають у стадії розробки, − долучайтеся до нашої майстерні.

Проведення форуму підтримки громадських ініціатив стало можливим завдяки спільний роботі обласних громадських організацій та Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації. Його директор Роман Карманнік говорить, що ідея провести такий захід виникла декілька місяців тому. Після активної підготовки, все ж вдалося успішно реалізувати цей унікальний для нашої області форум.
25.11.2015 17:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter