Поки у Черкаській ОДА готувалися до візиту "Сан Санича", Тулуб поїхав інспектувати шевченківські об`єкти

Поки у Черкаській ОДА готувалися до візиту "Сан Санича", Тулуб поїхав інспектувати шевченківські об`єктиСьогодні вдень у Черкасах заварили вхід до приміщення обласної державної адміністрації. У цей же час керівник області Сергій Тулуб у притаманному для нього стилі ( «а я тут при чому?»)поїхав на «об`єкти». Цього разу – перевірити ступінь готовноісті так званих шевченківських об`єктів.
Як інформують у Черкаській ОДА, в рамках робочого візиту до Городищенського та Звенигородського районів голова обласної державної адміністрації Сергій Тулуб ознайомився із ходом реконструкції закладів культури та місць, які пов’язані з постаттю Тараса Шевченка.
До двохсотлітнього ювілею з дня народження Тараса Шевченка у селищі Вільшана Городищенського району затіяли масштабний ремонт місцевого центру культури та дозвілля. Нині там завершують благоустрій території навколо Центру, облаштування фасадів будівлі та перейшли до робіт всередині приміщення. Щодня над відновленням місцевого осередку культури працює 50 будівельників. У планах підрядника – залучити до виконання робіт ще щонайменше три десятка фахівців.
А на площі біля входу у селищний центр культури та дозвілля у Вільшані встановлять пам’ятник молодому Тарасу Шевченку. Проект майбутнього пам’ятника Великому Кобзарю обирали із чотирьох варіантів: зупинилися на зображенні молодого митця в роки його навчання в Імператорській Петербурзькій академії мистецтв. Скульптура буде виготовлена з бронзи за проектом групи черкаських архітекторів на чолі з народним художником України Володимиром Чепеликом. ЇЇ висота сягатиме 3,5 метрів. Встановлять пам’ятник на постаменті з сірого граніту висотою 1,4 метри.
Особливо ретельно до ювілею Кобзаря готують малу Батьківщину поета. Зокрема, у селі Шевченкове Звенигородського району триває реконструкція та реекспозиція літературно-меморіального музею Тараса Шевченка. Досі там здійснили роботи з опорядження фасаду, тепер у ньому займатимуться створенням нової експозиції та приведуть до ладу приміщення всередині будівлі.
Крім того, до могили батька Шевченка – Григорія Івановича, яка розміщена неподалік самого музею, уже зроблена алея.
Під час огляду об’єктів Моринського меморіального комплексу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Сергій Тулуб доручив оновити постамент, на якому стоїть пам’ятник Катерині Шевченко – матері Тараса. Разом із тим, на його думку, слід насичить більшою кількістю експонатів експозицію, яка розмістилася у дерев’яному будиночку адміністрації музею.
–Тут слід заповнити простір речами, які пов’язані з історією Тараса Шевченка й розкажуть відвідувачам про його життя, - сказав очільник області.
А в центрі Моринців уже стоїть відреставрована хата чумака. У хаті створено колоритний інтер’єр, топить реконструйована піч. Далі, згідно з проектом, планують перейти до облаштування чумацького двору.
– На території цього двору стоятимуть комора, стайня, хлів, колодязь «Журавель», льох, тринога з казаном, перелаз, ворота з хвірткою, – сказав директор департаменту капітального будівництва Черкаської ОДА Олег Різник.
– Усі експонати хати – мої. Якщо чесно, то в мене таких ще на 5 чи 6 музеїв вистачить, – каже місцевий ентузіаст Віктор Зорькін. – Я їх збирав усе життя: коли люди в селі щось збиралися викинути, вважаючи ту чи іншу річ непотрібною, я їх скуповував. А ще мрію тут зробити алею зі скульптур, щоб на цьому дворищі було живо та цікаво.
Відтак, Сергій Тулуб доручив керівникам структурних підрозділів та усім, хто працює над оновленням місць, пов’язаних із постаттю Тараса Шевченка, не баритися й підійти до цієї справи з максимальною відповідальністю.
18.02.2014 19:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter