Черкаського параолімпійця прооперують в "Феофанії" за гроші благодійного фонду "За майбутнє Черкащини"

Черкаського параолімпійця прооперують в "Феофанії" за гроші благодійного фонду "За майбутнє Черкащини"Черкаського паралімпійця Дмитра Кохася прооперують завдяки благодійникам. Як інформують у Черкаській ОДА, необхідні на лікування хлопця 40 тисяч гривень надав Благодійний фонд «За майбутнє Черкащини».
У свої 18 років черкаський паралімпієць переніс дві серйозні операції на мозку. За тиждень хлопця чекає ще одна.
–Він ріс веселим і активним хлопчиком, гарно вчився і серйозно займався футболом, – розповідає мама хлопця Людмила Кохась. – Перші «дзвіночки» хвороби почали помічати, коли Дмитру було лише 12 років. Спершу турбували головні болі, а далі до симптомів додалася нудота, запаморочення.
Аби з’ясувати у чому причина нездужання, родина зверталася до усіх можливих фахівців. Однак виявити захворювання змогли лише столичні медики.
– Виявилося, що у Діми пухлина головного мозку. Була необхідна операція, – пригадує Людмила Миколаївна. – Син переніс її практично без наслідків, тож ми всі зітхнули з полегшенням, коли забрали його додому.
Однак вже за рік відбувся рецидив хвороби і Дмитра знову довелося оперувати.
– Цього разу операція тривала шість годин і мала серйозні наслідки. Попервах син навіть не міг сидіти, – стверджує пані Людмила. – Потрібна була ґрунтовна реабілітація, тож мені довелося на два роки залишити роботу. Однак, найголовніше, що зрештою Діма зміг повернутися до повноцінного життя.
Не останню роль у цьому відіграло і плавання. Займаючись у басейні, Дмитро не лише зміцнів фізично, але і знайшов собі справу до душі. Хлопця помітили тренери і покликали на змагання серед паралімпійців.
– Вже з перших син привіз бронзу, – пригадує Людмила Миколаївна. – А далі були і обласні, і всеукраїнські змагання. Скрізь Дмитро показував себе на високому рівні. Так, з Кубку України привіз дві золоті медалі. А цього року мріяв стати майстром спорту і дуже наполегливо працював задля цього. Однак хвороба перекреслила все…
За тиждень – 23 січня – Дмитра чекає чергова операція в столичній лікарні «Феофанія». Лише там є необхідне обладнання та нейрохірург відповідної кваліфікації.
– День перебування у цьому закладі коштує тисячу гривень. Причому, перебувати там Дмитру доведеться не менше місяця. Я вже не кажу про вартість самого оперативного втручання та періоду реабілітації, – констатує пані Людмила. – Проте, вочевидь, дива таки трапляються! На днях Благодійний фонд «За майбутнє Черкащини» надав нам необхідні для лікування 40 тисяч гривень.
За словами голови наглядової ради Благодійного фонду «За майбутнє Черкащини», ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолія Кузьмінського, з цих коштів 30 тисяч було спрямовано на рахунок клініки, де буде проводитися лікування Дмитра. Ще 10 тисяч надано його батькам на придбання ліків та оплату необхідних процедур.
– Про ситуацію Дмитра стало відомо голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу. Він звернувся до фонду і за його ініціативи вирішено допомогти молодому спортсменові, – відзначає Анатолій Кузьмінський.
15.01.2014 12:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter