У Черкасах проживає 371 дитина-сирота

У Черкасах проживає 371 дитина-сирота Як повідомляють у фундації «Гармонізоване суспільство», в Черкасах відбувся круглий стіл, підчас якого фахівці державних і громадських організацій обговорили напрямки допомоги, яка надається в Черкасах та області дітям – випускникам закладів державної системи піклування, і перспективи покращення соціального захисту дітей цієї категорії.
За словами начальниці служби у справах дітей Черкаської міської ради Світлани Шишлюк, у Черкасах проживає 371 дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування. 246 дітей проживає в сім’ях опікунів, 20 – в прийомних сім’ях та будинках сімейного типу.
Голова громадської організації «Фундація «Гармонізоване суспільство» Наталія Грищенко звернула увагу і на інші проблеми дітей – випускників державних закладів піклування: «Ці діти залишаються без базових навичок, щоб захистити та забезпечити себе, є вразливими до потрапляння в ситуацію залучення до найгірших форм дитячої праці, ситуацію торгівлі людьми чи залучення до незаконної діяльності. Напередодні ЄВРО-2012 ця ситуація може мати дуже негативні наслідки - випускники дитячих будинків, в тому числі з Черкащини, вийшовши у самостійне життя, подадуться за легкими грішми та красивим життям до Києва, а отримають зовсім інше».
Ці висновки підтверджуються результатами досліджень – за даними Дитячого фонду ООН в Україні, в 2008 році 60-70% хлопчиків, залишивши дитячі будинки, стали на злочинний шлях, а дівчаток було втягнуто у проституцію, близько 1 з 6 таких дітей здійснили самогубство до досягнення 20-ліття.
За словами правоохоронця Олександра Каравана, діти-сироти дуже легко підпадають під вплив вулиці, їх часто використовують дорослі для здійснення злочинів, адже кримінальна відповідальність починається з 16 років. Дорослі часто використовують бажання дітей мати речі, «як у всіх», штовхаючи їх на правопорушення.
Психотерапевт Генадій Мустафаєв підкреслив, що дітей, і не тільки випускників інтернатів, треба вчити відповідальності: «Дуже важливо формувати таку позицію: не треба чекати нічого від держави, це споживацька психологія. Наше завдання – «дати вудку» і навчити «ловити рибу»: відповідально ставитися до грошей, платити комунальні платежі, шукати роботу, бути психологічно дорослими…»
26.03.2012 15:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter