У "Тимурівці" під Смілою двоє дітей з інвалідністю три тижні відпочивали без батьків на рівні з однолітками

Настала осінь і школярі знову сіли за парти. Сьогодні багато говорять про інклюзивне навчання, але як провели літо діти з інвалідністю? У якому стані сьогодні в Україні знаходиться інклюзивне дозвілля?

На у м. Сміла цього року на базі дитячого табору «Тимурівець» благодійною організацією «Право на Щастя» було реалізовано проект «Inclusive camp». В рамках цього проекту діти з інвалідністю, що потребують додаткового супроводу, мають можливість відпочити на рівні зі своїми однолітками та відчути що таке звичайне дитинство. Двоє дітей з порушенням опорно-рухового апарату вперше в житті провели 21 день без батьків, у компанії дітей та підлітків, розважалися, грали, виступали на сцені, займалися спортом, танцювали на дискотеках. На превеликий жаль, на сьогоднішній день законодавством України не передбачена можливість організації інклюзивного відпочинку у дитячих таборах. Власне напрацюванням досвіду у цьому напрямку займаються в рамках проекту «Inclusive camp».

В рамках проекту спеціалістами благодійної організації «Право на Щастя», спільно з фахівцями Інституту спеціальної педагогіки НАПН України та викладачами Миколаївської обласної школи вожатих готують вихователів для роботи в інклюзивних дитячих колективах. У таборі до кожного загону, в якому відпочиває дитина, що потребує супроводу, закріплюється один додатковий вихователь. Протягом зміни з командою додаткових вихователів працює методист проекту. Після вивчення можливостей та інтересів дитини, відповідно до цього відбувається адаптація розкладу кожного дня: що дитина буде робити разом з усіма, які моменти займуть у неї більше часу, якими формами роботи замінити ті заходи, у яких вона не зможе взяти участь. Постійно відбувається контакт з батьками, які дуже гостро переживають момент розлуки зі своєю дитиною, адже здебільшого вони постійно разом від самого народження. Штатним розписом дитячих таборів не передбачене розширення педагогічного колективу для окремого супроводу дітей з інвалідністю, тож заробітна платня цих додаткових спеціалістів компенсується благодійною організацією «Право на Щастя».

Влітку 2018 року у дитячому таборі «Тимурівець» відбулася одна інклюзивна зміна, в рамках якої серед 90 дітей відпочило 2 дитини з порушеннями опорно-рухового апарату. Всі путівки були надані Смілянською міською радою. Особливу підтримку та допомогу надав Смілянський центр соціальних служб.

По закінченню зміни ми впевнено можемо спостерігати позитивні зміни у житті дітей, що відпочивали в рамках проекту «Inclusive camp». Вони стали більш відкриті та комунікабельні, знайшли друзів, багато що навчилися робити самостійно без допомоги інших, не соромлячись висловлюють свої думки, виступають на сцені і просто кайфують та розважаються, адже кожна дитина має право бути щасливою, не дивлячись ні на які свої особливості.
07.09.2018 14:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter