Науковий журнал Американського хімічного товариства опублікував статтю професору ЧНУ Бориса Мінаєва

Науковий журнал Американського хімічного товариства опублікував статтю професору ЧНУ Бориса МінаєваНауковий журнал Американського хімічного товариства «Аccounts of Chemical Research» («Облік хімічних досліджень») з високим імпакт-фактором (20.26 за «Скопус») опублікував статтю Бориса Мінаєва, професора ННІ природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про це інформує прес-служба внз.

Стаття «Фотофізика синглетного кисню в рідких розчинах: Зближуючись із єдиною картиною», написана в співавторстві з данськими вченими з університету міста Оорхус (професором Пітером Огільбі та його учнями).

Представляючи черкаського хіміка, журнал пише: «Протягом 40 років він розробив низку фундаментальних теоретичних концепцій, які стосуються спектрів газоподібного, твердого і розчиненого молекулярного кисню».

Проф. Мінаєв каже:

— Перші теоретичні положення з цієї теми я сформулював у 1978 році, пояснивши спектри молекули синглетного кисню в газовій фазі. У 1985 році я розрахував зміни у спектрах О2 в розчинах; описані мною ефекти були частково підтверджені дослідами, проведеними в різних країнах світу.

У 1996 році мої теоретичні положення були підтверджені прямими експериментами німецьких фізиків із Франкфуртського університету імені Йоганна Вольфганга Гете. А вже упродовж останніх років датський учений Пітер Огільбі завершив цю справу, довівши теорію на практиці за допомогою прямого лазерного збудження кисню. За останніми теоретичними розробками було написано кілька статей в 2017 році, у тому числі в журналах «Chemical Reviews (ACS Publications)» та «Chemical Physics».

Борис Пилипович зізнається, що у світі хіміків спочатку не звертали увагу на його теорію. Під час міжнародних конференцій дискутував, переконував колег і врешті-решт знайшов практиків, які провели необхідні дослідження і завдяки цьому підтвердили його теорію та сказали нове слово в хімії синглетного кисню.
— Бориса Пилиповича навіть більше знають за кордоном, ніж в Україні. Такі науковці є «золотим фондом» Черкаського національного і вітчизняної науки, — говорить ректор Олександр Черевко.

Нагадаємо, доктор хімічних наук, професор Мінаєв Борис Пилипович очолює в ННІ природничих наук кафедру хімії та наноматеріалознавства.

За даними всесвітньої агенції «Скопус» має рейтинг h=32 та входить у п’ятірку найкращих науковців ВНЗ МОН України. Є керівником у спільних проектах: у Шведсько-Українському проекті «Visby» та Румунсько-Українському проекті з розробки барвників для сонячних батарей. Лише упродовж останніх років Борис Мінаєв працював у межах міжнародних грантів в Інституті хімії Академії наук КНР (Пекін) та в Королівському технічному інституті (Стокгольм).

Наукові інтереси: квантова хімія, теорія спін-орбітальної взаємодії і її вплив на хімічну реакційну здатність і спектри фосфоресценції, теорія органічних барвників для молекулярної електроніки та нанофотоніки, органічні фотовипромінюючі діоди, спін-каталіз. В його доробку понад 500 наукових праць.
27.07.2017 09:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter