Як запобігти харчовим отруєнням? Поради спеціаліста

Як запобігти харчовим отруєнням? Поради спеціалістаПрес-служба Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА наводить поради, як запобігти харчовому отруєнню
Влітку, як ніколи, підвищується кількість різних харчових отруєнь. Як розповідає головний позаштатний інфекціоніст Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Світлана Волгіна, винні в цьому і брудні руки, і немиті фрукти, і спекотна погода, при якій навіть найякісніші продукти швидко псуються.
– Перші ознаки харчового отруєння можуть проявитися як через 20-30 хвилин після вживання продукту в їжу, так і через 5 або навіть 10 годин – це залежить від виду токсину, який викликав отруєння. Зазвичай харчове отруєння супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, болями в шлунку і кишечнику. У хворого також може бути підвищена температура, – зазначає Світлана Іванівна. – Сильні й небезпечні отрути навіть здатні вражати нервову систему людини. Може бути ослаблений зір, перед очима хворого з’являється туман, у хворого важке дихання через параліч м’язів дихальної системи. В подальшому може наступити параліч й інших м’язів.
За словами головного позаштатного інфекціоніста, якщо у людини проявились такі симптоми варто звернутись до лікаря. Але якщо з ряду причин неможливо відразу звернутися до лікаря слід якомога швидше видалити збудник отруєння з організму. Для цього потрібно зробити промивання шлунка 2-5% содовим розчином або слабо-рожевим розчином марганцівки на 2-3 літри рідини. Промивання робиться через зонд, або ж використовують прийом 3-4 склянок розчину всередину з подальшим викликанням блювоти (дітям до 5 років останнє протипоказане). Одночасно слід поставити клізму.
Після надання першої допомоги необхідно терміново забезпечити потерпілому кваліфіковану медичну допомогу, викликавши швидку медичну допомогу або ж звернутись до інфекційного відділення центральної районної чи міської лікарень, в залежності від того, де проживає потерпілий.
– Для попередження харчового отруєння, – наголошує Світлана Волгіна, – слід дотримуватись таких правил:
1) завжди мийте руки перед приготуванням їжі, мийте посуд гарячою мильною водою після приготування в ній м'яса і риби;
2) не розморожуйте м'ясо при кімнатній температурі, розморожуйте його поступово в холодильнику або швидко – в мікрохвильовій печі, і відразу готуйте;
3) не їжте продукти, які виглядають зіпсованими або погано пахнуть, чи продукти з роздутих або тріснутих консервних банок;
4) тримайте холодильник при температурі 3 °С;
5) ніколи не їжте готового м'яса або молочних продуктів, які знаходилися поза холодильником більше двох годин;
6) намагайтесь тримати кухню без з мух і комах.
17.06.2013 17:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter