Черкаські стоматологи підозрюють, що оптимізатори Одарич і Стадник готуються вирвати їх, як гнилий зуб

Черкаські стоматологи підозрюють, що оптимізатори Одарич і Стадник готуються вирвати їх, як гнилий зуб  До громадської приймальні депутата обласної ради від "Фронту змін" Наталії Старікової звернулися представники колективу Черкаської міської стоматологічної поліклініки. Їх непокоїть можлива зміна статусу поліклініки з комунального закладу на комунальне підприємство, що в недалекій перспективі може призвести до ліквідації.

– Днями ми отримали наказ директора Департаменту охорони здоров'я Черкаської міської ради, в якому керівникам нашої поліклініки і реабілітаційно-оздоровчого центру "Астра" сказано надати розрахунки тарифів на всі медичні послуги в цих закладах. В наказі чітко говориться, що йде робота над зміною статуту нашого закладу. Складається ситуація, яка фактично призведе до його закриття, – розповідає заступник головного лікаря Черкаської міської стоматологічної поліклініки Ярослав Коваленко. – За законодавством, комунальний заклад фінансується з бюджету. Його не можна банкрутити й закривати, тоді як комунальне підприємство може збанкрутувати.

Ярослав Олександровича зазначає, що свою позицію про переведення стоматологічної поліклініки на госпрозрахунок мер Сергій Одарич уже заявляв.

– Але тоді йшлося про цивілізований підхід – якісь відділення будуть фінансуватися з бюджету, якісь перейдуть на госпрозрахунок. Якщо нас повністю переведуть на госпрозрахунок, ми й року не протримаємося, – зазначає Ярослав Коваленко. – А що таке поліклініка для місцевої громади? Сюди можуть піти полікувати зуби люди, які не мають гроші на приватні клініки чи кабінети: пенсіонери, які отримують 1 тис. грн. пенсії, студенти, безробітні. В поліклініці вони можуть безкоштовно або за символічні 30-40 гривень отримати допомогу. У приватних кабінетах людям доведеться платити від 150-200 грн., а ті, хто не потягне лікування у приватників, залишиться зі своїми проблемами сам на сам.
За словами лікаря, щороку на міську стоматполіклініку із міського бюджету витрачається майже 6 млн. грн. Фактично 90% цих коштів іде на зарплати 240 працівникам закладу.

– Швидше за все, після ліквідації поліклініки медичний персонал звільнять. Наш колектив нікого не цікавить. Так само як не цікавить майбутнє черкаської громади, її здоров'я. Стан зубів невід'ємно пов'язаний із усім організмом. Проблеми з зубами означають у перспективі проблеми з усім організмом. Зараз влада хоче зекономити 6 млн. грн. А це призведе до майбутніх витрат на загальну мережу медичних закладів. Люди, які не можуть заплатити за лікування зубів, не зможуть заплатити і в інших лікувальних закладах. Через рік-два місту доведеться збільшувати фінансування загальної мережі лікувальних закладів, – прогнозує Ярослав Коваленко.

Депутат обласної ради Наталія Старікова занепокоєна описаною ситуацією. Неприпустимо, зазначає вона, щоб під удар ставилися інтереси соціально незахищених черкащан. Крім того, з закриттям стоматологічної поліклініки може припинитися програма безкоштовного зубопротезування певним категоріям населення.
– Скорочувати мережу комунальних закладів, які працюють на даний момент і фінансуються з державного або комунального бюджету, не можна. Це суперечить чинному законодавству, – підкреслює Наталія Старікова. – Міська влада має враховувати інтереси громади, а не керуватися питаннями виключно фінансової вигоди.
20.03.2013 12:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter