Лікарі: Найбільш вразливі до мастопатії та ПМС - розумні заклопотані жінки, які часто перебувають у стресовому стані

Лікарі: Найбільш вразливі до мастопатії та ПМС - розумні заклопотані жінки, які часто перебувають у стресовому стані У 98% черкащанок, що звертаються до гінеколога, лікарі виявляють дисгормональні порушення, що проявляються різними «жіночими» недугами. Загалом же, на ПМС та мастопатії страждає кожна 4-5 жінка до 30 років та 60% жінок після 50-60 років. Небезпечний наслідок гормональних порушень – психічні розлади та онкопатології: саме тому лікарі і б’ють на сполох через зростаючу поширеність таких проблем зі здоров’ям та їх різке помолодшання. Як мінімізувати ризик і не потрапити до зростаючої статистики хворих - про це під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі розповіли відомі медичні фахівці міста та області.

- ПМС та мастопатії – дуже поширені наслідки гормональних порушень у жінок. У віці до 29 років ПМС може виникати у кожної 5-ї жінки, до 39 років – у 47-50% жінок, у 49 років – у 55-60%, - констатувала головний позаштатний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров'я Черкаського МВК, завідуюча відділенням патологій вагітності Черкаського пологового будинку №1 Ольга Гаркавенко. - У 10% випадків ПМС призводить до втрати працездатності і його симптоми можна сплутати навіть із психічними захворюваннями.

- Єдиної причини цих недугів немає. Проте, найбільше ризикують жінки зі світлою шкірою, високим інтелектуальним рівнем розвитку, значним рівнем зайнятості і рівнем стресу – відтак, найчастіше гормональні розлади трапляються у активних молодих, перспективних, активних ділових жінок, ніж у домогосподарок. Серед поширених причин – і хвороби щитоподібної залози, - зазначила завідуюча обласним центром планування сім’ї КЗ «Черкаський обласний перинатальний центр» Черкаської обласної ради Юлія Юдіна. - Головна проблема - у тому, що більшість жінок симптоми своїх гормональних розладів здоров’я зараховує до типових «супутників» менструального циклу – і переконані, що ці проблеми є типовими для всіх жінок. Але поганий настрій, пульсуючий головний біль та біль у молочних залозах, нудота або блювота, збільшення маси тіла, набряки ніг та живота, коливання артеріального тиску, відчуття страху, тремтіння рук і почервоніння шкіри, дратівливість, відсутність статевого потягу, що виникають за 10 днів до початку «місячних» - це якраз і є найбільш поширеними симптомами ПМС.

- А часом – за тяжкого перебігу ПМС – такі симптоми навіть після «місячних» не зникають, - розповіла гінеколог-онколог онкогінекологічного центру Черкаського обласного онкодиспансеру Ольга Палійчук. - Сучасний стиль життя жінки дуже сприяє загальному порушенню природних ритмів її організму – в тому числі, і гормональних. 150 років тому життя жінки було зовсім інакшим – і не лише через значно меншу кількість шкідливих чинників у середовищі, що її оточувало.

У тодішньої жінки було значно менше менструальних циклів і значно більше пологів з тривалими періодами годування грудьми, а клімакс наступав у 30-35 років.

На сьогодні ж майже кожна четверта жінка до 30 років має проблеми із мастопатією, а після 60 таких жінок стає 60%. Особливо суто «жіночі» проблеми зі здоров’ям загрожують поколінню жінок, що народились або мали 3-річний, 6-9-річний чи 12-16-річний вік у період із 1986 по 1991 рік (постчорнобильські роки).

Основний симптом мастопатії – мастодинія (біль у молочних залозах), але, на відміну від ПМС, мастопатія супроводжується появою структурних змін у тканинах: з’являються вузлуваті ущільнення молочної залози, різноманітні виділення із соска. При вчасному виявленні і лікуванні дифузні зміни, больові відчуття та психоемоційні скарги зникають. Рак молочних залоз у жінок з різними формами мастопатії зустрічається значно частіше, ніж у середньому в популяції. Саме через страх раку жінки часто бояться звертатися до лікарів. Буває так, що через схожість симптомів жінка може звернутися до зовсім іншого фахівця - терапевта, кардіолога чи невропатолога.

Як лікувати гормональні розлади? Усі фахівці згодні в одному: жінки повинні звертатися до фахівця, а не терпіти, поки «минеться» і не вважати свої симптоми чимось звичайним для жінки. Зазвичай, лікарі призначають нормалізація режиму сну і відпочинку, раціональне харчування (уникання вживання чаю, кави, солодкої мінеральної води, алкоголю та тютюну), обстеження та лікування розладів у роботі роботи щитоподібної залози та лікування супутніх «жіночих» хвороб, заспокійливі препарати, вітамінотерапію (вітаміни А та Е) та рослинні засоби, що можуть м’яко нормалізувати рівень жіночих статевих гормонів та усувати як прояви хвороби, так і її причини (Циклодинон або Мастодинон, що входить до офіційних лікарських протоколів лікування мастопатії).
18.03.2014 08:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter