Відкритий лист ЦДЮТ: Хто дав Радуцькому занапастити Дитячий парк?

Відкритий лист ЦДЮТ: Хто дав Радуцькому занапастити Дитячий парк?Працівники Черкаського ЦДЮТ звинувачують директора КП «Дирекція парків» Олександра Радуцького в тому, що той довів Дитячий парк у центрі міста (який колись перебував на балансі ЦДЮТ) до занепаду. Про це йдеться у відкритому листі колективу ЦДЮТ до громадськості.

Відкритий лист до громадськості працівників Центру дитячої та юнацької творчості

У центрі міста знаходиться всім відомий чудовий куточок паркової зони, що багато років існує як дитячий. Колись він був самостійною установою, а з 1 січня 1996 року став структурним підрозділом позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості» (колишнього Палацу піонерів).
З тих пір Дитячий парк став місцем змістовного дозвілля дітей та підлітків Черкас та гостей міста. Працівники ЦДЮТ розпочали активно залучати дітей різних вікових категорій до участі в ігрових програмах, конкурсах, проводити концерти за участю вихованців закладу, виставки декоративно-прикладної та технічної творчості, святкові зустрічі з ветеранами війни. У вихідні дні безкоштовно працювала ігротека.
Одразу була спланована систематична робота з пришкільними таборами під час літнього оздоровлення дітей. Кожного року у червні різноманітними розважальними, навчально-виховними заходами, конкурсами, екскурсіями, гуртками одного дня, шаховими турнірами було охоплено понад 2000 дітей.
Важливою характерною рисою роботи в Дитячому парку було доцільне використання самої зеленої зони, яка відрізнялася рідкісними різноманітними рослинами. Було створено екологічний клуб «Девясил», який вів активну екологічну просвітницьку роботу серед дітей дошкільного і шкільного віку, вивчав валеологію, пропагував здоровий спосіб життя, був активним членом Всеукраїнської екологічної Ліги. За свою результативну роботу неодноразово нагороджувався Почесними грамотами, Дипломами. Значну увагу приділяв клуб вивченню зелених насаджень дитячого парку. Була розроблена і проводилась екскурсія по парку (так звана «Екологічна стежина»), яка знайомила з особливостями рослин, що ростуть в парку. Самі ж діти разом з садівником доглядали за рослинами, висаджували квіти. Через чималу чисельність важко підрахувати скільки дітей щороку були учасниками різноманітних заходів. Але всі знали, що кожного свята або вихідного дня працівники ЦДЮТ вигадають для дітей міста щось нове, цікаве, корисне.
Цей педагогічний запал, намагання використовувати парк за його призначенням здійснювались на фоні мізерного фінансування на утримання парку. Декілька тисяч гривень на рік, що виділялись міською радою, ні в якій мірі не задовольняли потреб в ремонтних та упоряджувальних роботах. Однак до початку літнього сезону парк виглядав прибраним і яскравим: пофарбовані дерев`яні скульптури, лавки, висаджені квіти на клумбах, поновлені, відремонтовані атракціони, заготовлені ігри для ігротеки. З метою збереження і охорони території парку по всьому периметру було встановлено паркан, облаштовані доріжки тротуарною плиткою. Навіть фонтан запрацював у призначений час.
Але настав момент, коли було прийнято рішення про передачу Дитячого парку комунальному підприємству «Дирекція парків», яке очолив Радуцький О.Р. Немає необхідності зараз повторюватись у тому, що відчуження території і майна було проведено незаконно (згідно Закону України «Про позашкільну освіту»), але, якщо вже так сталося, давайте подивимось, наскільки корисним виявилося перебування Дитячого парку у новій структурі під керівництвом його нового начальника… У першу чергу, корисним для дітей міста?... А нічим! Чомусь новий керівник вирішив, що до категорії «діти» можна віднести лише дітей дошкільного віку, яких привозять в парк у візочку або приводять за руку. Мало того, батькам треба викласти чималу суму грошей, щоб дозволити дитині покататись на атракціонах, що коштують 15 грн. (до цього атракціони коштували 2 гривні), допомогти приватним підприємцям реалізувати свої кулінарні та кондитерські вироби. І все… Ніяких тобі розважальних масових заходів, культурно-просвітницьких програм, святкових концертів, банальних конкурсів малюнку на асфальті, що так люблять діти. А про дітей більш старших взагалі мова не йде. Їм можна просто зайти повештатись, поспілкуватись, подивитись і добре, якщо щось не зіпсувати. Хоча ламати, руйнувати вже немає чого. На територію парку шкода дивитись: порубані великі дерева, кущі, що створювали зелену зону, не фарбуються лавки та дерев`яні скульптури (незабаром і їм прийде кінець, бо вони потріскались і скоро зовсім розпадуться). За роки господарювання Радуцький О.Р. не поновив жодного метра тротуару, дозволив під час проведення різного роду фестів зруйнувати клумби, в занедбаному стані утримується сцена разом з глядацьким майданчиком (яка, до речі, востаннє ремонтувалася і фарбувалася працівниками ЦДЮТ перед тим як парк передали КП).
Центральну частину Парку колись прикрашала будівля у вигляді фортеці або замку, там розміщалась ігротека, працювали гуртки. Вона давно потребувала капітального ремонту, і за ті нинішні мільйонні надходження на утримання парку її давно можна було б привести до ладу, але віз і нині там, та ще й якась незрозуміла прибудова намальовується поруч.
Сміття, безлад, комерційна торгівля, ніякої уваги до змістовного відпочинку дітей, жодної вагомої реконструкції або ремонту, суттєвого поновлення зеленої зони – ось характерні ознаки Дитячого парку сьогодення. Чи на такий результат розраховували депутати, коли передавали парк комунальному підприємству «Дирекція парків»!? Хто сьогодні повинен спитати у пана Радуцького О.Р. про кошти, що виділені на реконструкцію і оновлення парку? Чого такого корисного для підростаючого покоління нашого міста вигадав і зробив керівник КП, маючи достатнє фінансування, що виливається в мільйони гривень, і чималий штат працівників. Єдине, що можна сказати точно: сам Олександр Романович на ці питання відповіді дати не схотів, або не було чого сказати під час нещодавньої прес-конференції, яку він влаштував, щоб потішити себе любимого.
Що надалі буде з Дитячим парком? Хто поверне його дітям? Чи знайдеться господар, що буде піклуватися про здоров`я і виховання майбутнього нашого міста?
Адміністрація Центру дитячої та юнацької творчості готова повернути дитячий сміх у Дитячий парк.
03.03.2013 11:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter