Палац Шувалова в Тальному перетворюється в руїни, - Коваленко

У ході робочої поїздки на Тальнівщину Валентина Коваленко відвідала замок Шувалова - архітектурну пам’ятку 19 століття, що розташована у місцевому лісопарку. Як інформують у прес-службі облради, станом історичної будівлі голова обласної ради була просто вражена:
Палац Шувалова в Тальному перетворюється в руїни, - Коваленко

– Дуже прикро, що цією будівлею ніхто не опікується, – говорить Валентина Коваленко. – Такого допускати не можна.

Мисливський палац, як його називають місцеві жителі, свого часу було внесено до програми «Золота підкова Черкащини». Передбачалося відселити з будівлі музей історії хліборобства і розмістити там офісні кімнати музею Трипільської культури. З цією метою, для реставрації двоповерхової споруди у 2005-2006 роках було виділено значні кошти, близько десяти мільйонів гривень. Однак, були виконані лише деякі будівельні роботи, реставрацію було припинено, кошти по суті розікрали, а стан об’єкту навіть погіршився.
Палац Шувалова в Тальному перетворюється в руїни, - Коваленко

Жителі Тального не можуть змиритися з таким станом речей і стукають у різні інстанції, щоб припинити руйнацію замку, що є своєрідною візитівкою району.
Голова обласної ради Валентина Коваленко і завітала сюди з метою вивчити стан справ і визначитися з подальшою долею пам’ятки архітектури.

Її супроводжували голова районної ради Наталя Руснак і голова райдержадміністрації Юрій Нечай.

Тут вона зустрілася і також мала розмову з міським головою Олександром Біленком і директором державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» В’ячеславом Чабанюком. Саме заповіднику мали передати відреставроване приміщення.

Реальний стан будівлі не міг не вразити. Обідрані стіни, зруйновані перегородки, понівечена мережа опалення, стеля, що затекла від дощових вод, та інше викликало гнітюче враження. Як вдалося вияснити, сама будівля ніде не значиться на балансі.

Що стосується самої реставрації, то наразі видно сліди зловживань, але правоохоронним органам, мабуть, це було нецікаво.

– Звичайно, за результатами огляду одразу не можна прийняти остаточне рішення. Певно, що необхідний час для того, щоб вивчити, які кроки потрібно зробити, щоб довести усе до ладу, – зазначила Валентина Коваленко. – Будемо залучати Департамент капітального будівництва, управління культури облдержадміністрації, звернемося до всіх зацікавлених організацій та установ, до уряду, врешті решт. Єдине, що не підлягає сумніву – таку пам’ятку потрібно відновити і зберегти для майбутніх поколінь. Історична спадщина – це пам'ять народу. Створення музею трипільської культури, яку започаткували наші далекі предки ще 5-6 тисячоліть тому на землях, де ми нині проживаємо, це ще одне підтвердження давнього коріння нашої нації. Трипільська культура належить до світових культур, що визнана ЮНЕСКО одним із найцінніших надбань людства.
17.09.2014 18:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter