ДВС: Чому в Умані виник конфлікт навколо приміщення магазину "Капітошка"

В Умані виник скандал навколо приміщення магазину «Капітошка». Його власник має борг перед стягувачами у розмірі майже 920 тисяч гривень та 92 тисячі виконавчого збору.

26 червня Державна виконавча служба проводила опис та арешт майна боржника. Тоді й почалися суперечки. Орендарі приміщень звинувачували державного виконавця у рейдерських діях, а власник приміщень Сергій Шевченко стверджував, що сплатив борг, пише «Вечірня Умань».
ДВС: Чому в Умані виник конфлікт навколо приміщення магазину "Капітошка"

З чого усе почалося…

Вперше державний виконавець описав майно боржника 15 червня. Згідно процедури, саме Сергій Шевченко став відповідальним за зберігання майна. Цей факт він підтвердив своїм підписом на акті. Боржника також попередили про відповідальність у разі розтрати, відчуження, приховування чи підміни описаного майна.

Описане та арештоване майно, згідно процедури, мали реалізувати через ДП «СЕТАМ», а виручені кошти спрямувати на погашення заборгованості. Однак, через тиждень, 22 червня, під час перевірки належності зберігання майна, виконавець з’ясував, що воно відчужується шляхом реалізації. Тоді було викликано працівників поліції.

- Того ж дня ми звернулися до поліції з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення особою-боржником (відповідальним зберігачем). У його діях містяться ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 388 КК України а саме, розтрата, відчуження, підміна, знищення майна або інші незаконні дії з майном, на яке накладено арешт та яке описано. Адже він є особою, якій це майно передано на відповідальне зберігання, - говорить виконавець Василь Мельник.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Нині триває досудове розслідування.

23 червня у ДВС вирішили провести опис майна та транспортування його на ДП «СЕТАМ». Дії запланували на 26 червня і повідомили про це держпідприємство та боржника.

Чому виник конфлікт?

26 червня виконавець з’явився для опису майна: дитячих колясок, ліжок та інших речей, які знаходились у підвальному приміщенні, тоді й виник скандал.
- Вони вже вижили одного орендатора і взялися за інших, - розповідав у коментарі “Вечірній Умані” Сергій Зозуля, власник магазину "Капітошка". - Ця справа тягнеться вже кілька років, і нині всі банківські борги погашені, проте ДВС продовжує конфіскацію.

Боржник стверджував, що вже розрахувався із позичальником, а тому не розуміє, на якій підставі діє державний виконавець. У ДВС пояснюють, виконавче провадження відкрите, а тому діяли вони правомірно.

- Сергій Шевченко просить утриматися від проведення виконавчих дій на підставі довідки із банку, яка нібито містить інформацію про погашення заборгованості по кредитному договору № ML – 0CV/027/2007 від 25.12.2007 року. Однак, вона не містить жодної інформації про погашення заборгованості згідно виконавчих документів, які перебувають на примусовому виконанні у відділі, - говорить керівник міського відділу ДВС Олександр Гудзовський.

З 20 червня 2017 року і донині заяв з банку про завершення виконавчого провадження не надходило. У разі, якщо документ надійде до органу виконавчої влади, то боржник ще має сплатити близько 92 тисяч гривень виконавчого збору на користь держави та витрат виконавчого провадження у розмірі близько 2500 грн. не ураховуючи витрати на проведення експертиз.

Також Сергій Шевченко станом на сьогодні перебуває у реєстрі боржників.

Попри аргументи, держвиконавця не допустили до описаного майна, зберігач зачинив приміщення і не відреагував на прохання відчинити. Службовцю вдалося описали лише частину речей на другому поверсі, де його зачинила продавчиня о 19 годині вечора.

- Закривала приміщення на ключ продавець магазину Кравченко Альона, - розповідає виконавець. - Я одразу ж потелефонував своєму керівнику та розповів про конфлікт. Потім повідомив про незаконні дії і правоохоронців. За півгодини двері приміщення відчинили.

Однак конфлікт не припинився.

Близько 15 години біля магазину з’явилася очільниця уманської ГО «Стоп корупції» Руслана Парфьонова. Жінка лише загострила конфлікт: звинувачувала виконавця у рейдерстві та корупції, зневажливо висловлювалася на його адресу.

- Пані Парфьонова провокувала мене як державного виконавця та мого керівника. До першої години ночі вона організовано чинила провокативні дії, образливо висловлювалася, здійснювала психологічний тиск, при цьому фактично позбавила мене можливості проводити виконавчі дії, - пригадує Василь Мельник.

Наслідки

4 липня держвиконавець написав дві заяви у поліцію: повідомив правоохоронців про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 146 КК України (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч.1 ст. 343 (Вплив у будь-якій формі на працівника органу державної виконавчої служби, з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків).

- Внаслідок вищевказаних дій була дезорганізована робота державного виконавця, порушувався громадський порядок, не відбулися заплановані виконавчі дії, - говорить заступник начальника головного територіального управління юстиції, начальник Управління ДВС у Черкаській області Ярослав Фатенко. – Нині приміщення магазину опечатане, реалізація товарів не відбувається. Так буде до того часу, поки не виникне можливість вилучити це майно для реалізації, або ж поки боржник не погасить борги.

Окрім того у ДВС зауважують, що окрім суми, яку боржник заборгував банкам (920 тисяч гривень), він має сплатити92 тисячі гривень виконавчого збору на користь держави та покрити витрати виконавчого провадження. Лише після цього провадження буде закрите.
14.07.2017 10:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter