Народна правда: Хто переможе в тарифній війні в Черкасах - громада чи Одарич?

Газета обласного комітету СПУ "Народна правда" знову підняла тему тарифів за житлово-комунальні послуги в Черкасах

Однією з болючих проблем в Україні, а значить в житті наших людей, є і ще довго буде стан житлово – коммунального господарства (ЖКГ). І якщо сам стан ЖКГ пересічних громадян мало цікавить, то тарифи, що встановлює місцеве керівництво, завжди знаходять людський спротив. Воно і не дивно: тарифи на комунальні послуги в Черкасах встановлюються кулуарно, з порушенням законодавства. Крім того багато з цих послуг не виконується, а гроші плати!
Саме з цієї причини мешканці обласного центру не безпідставно вважають, що міський голова Черкас С.Одарич є агресором в «тарифній війні» з місцевою громадою. Це підтвердили всі судові інстанції аж до Вищого Адміністративного суду України.


«Війна», яку пан Одарич оголосив міській громаді Черкас, підписавши рішення міськвиконкому №1747 від 25.11.2008 «Про встановлення вартості житлово-комунальних послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій», триває п'ять років.
Ошелешена цим віроломним нападом громада капітулювала, керуючись одвічним – «обуха батогом не переб’єш» і почала сплачувати нові, захмарні тарифи.
Але, наприкінці 2008 року перший секретар Черкаського обласного комітету СПУ Олексій Малиновський звернувся з листом до прокурора м. Черкаси щодо незаконності вищезгаданого рішення міськвиконкому.
Неочікувано, на бік Черкаської громади став прокурор міста В.Сук. Удар по «агресору» у відповідь було нанесено 25 березня 2009 року прокурорським протестом на рішення міськвиконкому за №1747. Але «вільнодемократична» (від докорів совісті?) команда мера рішуче відбила цю атаку і пішла у наступ, відхиливши припис прокурора. У свою чергу, той звернувся з позовом до Черкаського адміністративного суду. Знову ж таки, неочікувано, ця поважна судова інстанція стала «союзником» черкасців, що засвідчила її постанова від 15 червня 2009 року з однозначним вердиктом – визнати незаконним і скасувати рішення міськвиконкому про підвищення тарифів на комунальні послуги.
Проте пан Одарич і Ко складати зброю не збирались, і оскаржили цю постанову у Київському апеляційному адміністративному суді. Однак столичні судді підтримали своїх черкаських колег і залишили скаргу без задоволення. Сталося це 3 лютого вже 2011року. Тобто, судова тяганина тривала більше двох років, а отже з наших кишень чиновники незаконно цупили «кревні», зароблені тяжкою працею.
17 березня 2011 року прокуратура міста внесла припис, яким зобов’язала вжити заходи щодо перерахунку зайве отриманих коштів за надані комунальні послуги.
На наш запит – коли такий перерахунок буде зроблено, пан Одарич, з притаманною йому зарозумілістю відповів наступне: «…Результативна частина рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 15.06.2009 року не містить зобов’язань вчинити певні дії, що унеможливлює його виконання».
Отже, шановні жителі «славного козацького міста», наступ «вільнодемократичних військ» під проводом Сергія Олеговича на ваші життєві інтереси тривав. Він все ще сподівався на перемогу у цій «війні» за підтримки якихось своїх столичних покровителів, котрі, мабуть, мають бізнесові інтереси у Черкассах, звертаючись до Вищого Адміністративного суду України з касаційною скаргою на рішення попередніх судових інстанцій. Але і Вищий Адмінсуд 24 січня 2013 року прийшов висновку, що «…перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і матеріали справи, судова колегія дійшла висновку про те що касаційна скарга підлягає відхиленню».
Таким чином, можна зробити головний висновок:

- фактично, пан Одарич позивається не з прокуратурою і суддями, а з усіма нами, у тому числі і з тими, хто віддав за нього голос на минулих виборах, його посилання на те, що виконання рішення суду є неможливим, виглядає просто абсурдно;

- «агрессор» зобов'язаний повернути жителям міста зайво отримані кошти за комунальні послуги за період грудень 2008 - лютий 2011.


На підставі судових рішень прокуратурою м. Черкаси ще в березні 2011 року керівникам комунальних підприємств – службам утримання будинків внесено приписи, якими останніх зобов’язано вжити заходів щодо перерахунку зайво отриманих коштів за спожиті комунальні послуги споживачами цих послуг та повернення їх платникам, а також зобов’язано плату за комунальні послуги справляти у відповідності до рішення Черкаської міської ради №1473 від 16 жовтня 2007 року «Про встановлення вартості житлово-комунальної послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій».
Відповідальність за виконання даного припису була покладена на міського голову Черкас Сергія Одарича.
І що далі? Чи зроблені перерахунки? Чи отримали люди зайво сплачені гроші?
Звісно – ні!
«Мерська канцелярія» всім відповідає під копірку теж саме, що й Одарич: «…Результативна частина рішення суду не містить зобов’язань вчинити певні дії, що унеможливлює виконання перерахунку…»
Цинізм та зухвальство вражає: вкрадені по суті гроші повертати ніхто не збирається!
Як вкрасти, то механізм є, як повертати – немає!
Ви, шановні читачі, можете легко підрахувати, на яку суму обдурив вас Черкаський міськвиконком на чолі з С.Одаричем.
Ці кошти ви могли б витратити на харчі, ліки, чи придбання чогось вкрай необхідного. А пішли вони зовсім на інші цілі…

Від редакції "Народної правди":
Правову оцінку стану додержання законодавства комунальними підприємствами міста редакція «Народної правди» попросила дати прокуратуру Черкаської області.
У відповіді з прокуратури зокрема сказано, що рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 15.06.2009 року набрало законної сили 03.03.2011 р., але воно не містить майнового характеру, або вимог, які зобов’язують виконком Черкаської міської ради вчинити певні дії, а лише визнає дії міської ради незаконними.
Тому прокуратура рекомендує «… Відповідно до ст.56 Конституції України кожний громадянин має право на відшкодування за рахунок органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями при здійсненні ними своїх повноважень…
…Визнання судом рішення виконкому Черкаської міської ради незаконним є недостатнім для відшкодування матеріальної та моральної шкоди, а лише дає підстави для звернення громадян, яким воно завдало шкоди, до суду із відповідною позовною заявою».
Отже, якщо вам не зайві 700 – 900 грн., які у вас вкрала місцева влада, звертайтеся до суду. Тим більше, що люди виграли вже не один суд!
Дар'я Чепурна, «Народна правда»
13.02.2013 19:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
10:25 14.02.2013 Marfa:
ребята,идите и подавайте в суд на свои СУБы. Многие, и я в том числе, уже выиграли суды. СУБ сделал перерасчет и теперь я несколько месяцев не буду платить за квартиру СУБу. Только народ у нас ленивый и не активный...А под лежачий камень, как известно, и вода не течет!