ФДМУ: Київський апеляційний суд відмовив у затвердженні мирових угод між "Черкасиобленерго" та ПАТ "Азот"

Як інформують у ФДМУ, рішеннями господарського суду Черкаської області по справах було задоволено позови ПАТ «Черкасиобленерго» та стягнуто з ПАТ «Азот» на користь ПАТ «Черкасиобленерго» заборгованість за поставлену електричну енергію на загальну суму близько 1,7 млрд грн. Виплата заборгованості стала основою для подальшого апеляційного оскарження.

3 липня 2018 року ухвалами Київського апеляційного господарського суду по справам було відмовлено ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» у задоволенні заяв про затвердження мирових угод, які передбачали розстрочення виконання вищезазначених рішень господарського суду Черкаської області.

Таким чином, суд підтримав обґрунтовану позицію Фонду державного майна України, оптового постачальника електричної енергії – ДП «Енергоринок», Національного антикорупційного бюро України та врахував положення Закону України «Про ринок електричної енергії», якими започатковані трансформаційні та реформаційні процеси в енергетичній сфері України, які, в тому числі, передбачають реорганізацію ДП «Енергоринок» в строк до 01.07.2019, тобто до моменту роботи повномаштабного ринку електричної енергії.

Відмовляючи у затвердженні мирових угод, суд виходив з того, що умови мирових угод у запропонованих ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» редакціях передбачають розстрочення встановленої судами заборгованості ПАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленерго» у розмірі 1,7 млрд грн у період з липня 2018 по жовтень 2025 року (при цьому платіж, який підлягав сплаті ПАТ «Азот» щомісячно впродовж липня 2018 - червня 2020 загалом складав 9,4 млн грн), що у свою чергу, на переконання колегії суддів, спричинить неможливість виплати у встановлені строки (до 01.07.2019) заборгованості ПАТ «Черкасиобленерго» перед ДП «Енергоринок».

Також не залишено без уваги те, що під час розгляду справ за апеляційними скаргами, поданими ПАТ «Азот», практично на кожне судове засідання ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» подавали до суду заяви про затвердження мирових угод в нових редакціях (п'ять редакцій).

Крім того, 03.07.2018 Київським апеляційним господарським судом було проголошено вступні та резолютивні частини нових рішень по цим справам, якими частково задоволено позовні вимоги ПАТ «Черкасиобленерго».
23.07.2018 10:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter