У міськраді Черкас радилися з підприємцями щодо розміру ставок і податків

За інформацією міськради Черкас, 3 квітня в залі засідань міськвиконкому відбулось спільне обговорення та консультації керівництва влади Черкас з представниками місцевого бізнесу щодо необхідності внесення змін до рішення Черкаської міської ради «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси». Присутні мали змогу ознайомитись із презентацією пропонованих змін.

Головуючий на засіданні заступник міського голови Ігор Волошин наголосив, що податки і збори є другим за розміром бюджетоутворюючим джерелом надходжень до міської казни і складають близько 30 відсотків від всіх доходів. Торік, приміром, місто отримало 430 мільйонів гривень від сплати всіх видів податків та зборів. Тому ухвалення збалансованого рішення - конче необхідно для міста.
У міськраді Черкас радилися з підприємцями щодо розміру ставок і податків

– Для міської влади вкрай важлива думка представників бізнесу, на яких і спрямовується цей документ, – наголосив Ігор Володимирович.

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської влади Наталія Джуган розповіла, що такий спільний діалог триватиме найближчі три місяці. За цей час відповідний проект рішення має пройти процедуру регуляторного акта та затверджений депутатами міської ради. Після – поданий у податкові органи.

Звертаючись до присутніх у залі підприємців та керівників комерційних установ, Наталія Володимирівна закликала подавати власні пропозиції щодо зазначеного документу, які обов’язково будуть враховані у новому проекті рішення «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси».

У міськраді Черкас радилися з підприємцями щодо розміру ставок і податків


На думку головного фінансиста Черкас, у рамках децентралізації, місто отримало не лише додаткові надходження у вигляді податків, але й додаткове навантаження, яке тепер держава перекладає на плечі місцевих бюджетів. Це - й пільгові перевезення, утримання профтехучилищ тощо.

Тобто, спрямовуючи кошти міської громади на ці напрямки, місто вимушене скорочувати, а то й – повністю забирати фінансування з інших важливих сфер: ремонтів в освітніх, культурних, спортивних закладах, харчування дітей у школах, житлово-комунальної галузі тощо.

– Для прикладу: загальний бюджет Черкас складає 3,2 мільярди гривень, половина з них – зароблене містом у вигляді податків і зборів. Тоді як 600 мільйонів з цих коштів – ми маємо віддати на покриття державних функцій. Отака справедливість – коли держава обіцяє, гарантуючи це у своїх Законах, а весь фінансовий тягар перекладає на органи місцевого самоврядування. Зараз, приміром, на рівні Уряду точаться дискусії щодо передачі на місця покриття субсидій, – зазначає Наталія Володимирівна.

Зі свого боку присутні в залі представники бізнесу наголошували, що бізнес зараз і так переживає не кращі часи. Тому додаткове фінансове навантаження може просто не витримати.

Так, член обласної регіональної ради підприємців і громадської ради при ДФС Анатолій Погребняк наголосив, що останні роки в області фіксується стрімке зменшення внутрішнього валового доходу, який нині складає 1730 доларів на особу. Тоді як ще кілька років тому – майже три тисячі.

– Зараз бізнес і так переобтяжений підвищенням цін на енергоносії, розміру мінімальної заробітної плати, численними платежами та відрахуваннями у вигляді податків. Тому про значні доходи - годі й говорити. Тут, аби просто протриматись «на плаву» і вижити в цих непростих умовах жорсткої державної політики та конкуренції ринку. Не варто забувати, що працюючі великі підприємства та комерційні установи малого та середнього бізнесу – це робочі місця, стабільні надходження до бюджету, соціальна відповідальність. Тому треба враховувати ці фактори, перш ніж ухвалювати додаткові фінансові навантаження, – зауважив Анатолій Андрійович.
У міськраді Черкас радилися з підприємцями щодо розміру ставок і податків

Також присутні нарікали на недобросовісну конкуренцію тіньового бізнесу, який, приховуючи свої доходи, уникає сплати податків, й у підсумку лишається «в плюсі». Тому підприємці закликали контролюючі та правоохоронні структури, органи місцевого самоврядування посилити роботу в цьому напрямку.
04.04.2018 08:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter