Нацбанк прогнозує в 2016 році інфляцію на рівні до 12 %

Національний банк очікує на уповільнення споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року. Як зазначає Економічна правда, про це йдеться в "Інфляційному звіті" Нацбанку.

Як зазначається, стримуватимуть інфляцію низькі світові ціни на продовольство в умовах обмежених експортних можливостей, подальше зниження інфляційних очікувань та затухання девальваційних ефектів.

"Підвищення адміністративно регульованих тарифів все ще продовжуватиме впливати на інфляцію, однак цей ефект буде не таким суттєвим, як у 2015 році", - йдеться у повідомленні.

Згідно зі звітом, вагомим чинником дезінфляційного процесу залишатиметься стриманий сукупний попит.

"Хоча попередні оцінки Нацбанку щодо проходження дна падіння в першій половині 2015 року підтвердилися, відновлення економічної активності відбувається повільно. За підсумками 2015 року зниження реального ВВП оцінено на рівні близько 10,5%",- зазначено у звіті.

У 2016 році економіка відновить зростання за результатам року, але воно буде менш значне, ніж очікувалось у попередньому "Інфляційному звіті".

Крім того, Нацбанк переглянув прогноз зростання реального ВВП у поточному році з 2,4% до 1,1%.

"Це зумовлено реалізацією ризику щодо падіння сировинних цін, про який ми попереджали раніше, погіршенням очікувань щодо темпів зростання світової економіки і новими обмеженнями в торгівлі з Росією (останньому фактору в документі присвячений окремий тематичний бокс). Всі три чинники призведуть до подальшого зниження експорту та збільшення дефіциту поточного рахунку до 2,5млрд доларів (попередній прогноз - дефіцит у розмірі 1,2 млрд доларів)", - повідомили у НБУ.
05.02.2016 10:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter