Черкаський виконком вдруге підтримав проект бюджету міста на 2016 рік

Як інформують у міськраді Черкас, виконавчий комітет Черкаської міської ради сьогодні вдруге підтримав проект рішення «Про бюджет міста на 2016 рік», відповідно до останніх змін в Бюджетному та Податковому кодексі України. Наступним кроком стане розгляд у найближчий тиждень зазначеного проекту на депутатських комісіях та громадському обговоренні, яке відбудеться у понеділок, 18 січня, о 15-00. Після чого – проект основного фінансового документу, за яким Черкаси житимуть нинішній рік, виноситиметься на затвердження сесії міської ради.

Презентуючи проект бюджету Черкас на 2016 рік, директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган, відзначила, цього року міський бюджет є досить складним, зважаючи на ряд непритаманних для органів місцевого самоврядування функцій і, відповідно, фінансових витрат, які перекладає нам на плечі держава. Це, зокрема, – утримання навчальних закладів професійно-технічної освіти, розташованих у Черкасах (таких у нашому місті – 6, на їх забезпечення в рік потрібно близько 55 мільйонів гривень). А також – пільгові перевезення, на які цього року у державному бюджеті не передбачено жодної копійки, хоча ця норма збережена. За орієнтовними підрахунками, черкаській казні це обійдеться у 30 мільйонів гривень.

Наталія Джуган розповіла, що доходи бюджету міста на 2016 рік сформовані на основі норм Бюджетного та Податкового кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», Закону України від 24.12.2015 № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», Закону України від 24.12.2015 № 918-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку» та інших законодавчих актів.

За її словами, прогноз бюджету м. Черкаси на 2016 рік (з офіційними трансфертами) обраховано в сумі близько 1,8 мільярдів гривень.

Прогнозні показники доходів до бюджету м. Черкаси на 2016 рік порівняно із фактичними надходженнями у 2015 році, збільшуються майже на 250 мільйонів гривень.

Тоді як доходи до загального фонд, порівняно із фактичними надходженнями у 2015 році, зростуть на майже 97 мільйонів гривень.

Цього року у міському бюджеті (по загальному фонду) закладено такі видатки:

• на галузь освіти – понад 420 мільйонів гривень;

• охорони здоров’я – більше 240 мільйонів гривень:

• соціального захисту та соціального забезпечення – майже 614 мільйонів гривень;

• культури і мистецтва – понад 50 мільйонів гривень;

• фізичної культури і спорту – майже 16 мільйонів гривень;

• органи місцевого самоврядування – близько 50 мільйонів гривень;

• житлово-комунальне господарство – орієнтовно 50 мільйонів гривень;

• поточний ремонт та утримання доріг – 16,7 мільйонів гривень;

• обслуговування боргу – близько 6,5 мільйонів гривень

• інші видатки (з урахуванням резервного фонду та надання кредитів) – понад 40 мільйонів гривень.

• також передбачено реверсну дотацію (вилучення) з міського бюджету до державного понад 29 мільйоні гривень.

Тоді як у бюджеті розвитку на 2016 рік передбачені видатки у сумі близько 196 мільйонів гривень, які розподілено:

- майже 5 мільйонів гривень на об’єкти, які перемогли в рамках проекту програми «Громадський бюджет»;

- 10,6 мільйоні в гривень по проекту «Нефко» ;

- близько 180 мільйонів гривень, на об’єкти, які будуть визначені при затвердженні Програми соціально-економічного та культурного розвитку Черкас на 2016 рік.

Крім цього, будуть спрямовані видатки на погашення місцевого боргу та надання бюджетних грантів. На сьогодні це - майже 100 мільйонів гривень прямих боргових зобов’язань міської ради та наданих гарантій для комунальних підприємств КП "Черкасиводоканал" та КП "Черкаситеплокомуненерго".

Під час обговорення проекту міського бюджету на 2015 рік члени виконкому також підтримали закладення у міському бюджеті 6,8 мільйонів гривень на харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх шкіл Черкас, та майже 5,4 мільйона гривень на – покращення харчування малечі у дитсадках, а також понад 1,3 мільйонів гривень на поточні витрати дошкільних навчальних закладів міста (з розрахунку по 25 тисяч на кожен дитсадок). Відповідні кошти вирішили зняти з департаменту ЖКГ та залучити до бюджету розвитку.
15.01.2016 19:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter