Черкасистандартметрологія: Вже найближчим часом більшість черкаських підприємств не зможуть продавати власні товари

Як повідомляють у Черкаському прес-клубі, вже найближчим часом більшість черкаських виробників не зможуть продавати свої товари та послуги

У підприємств регіону залишилось зовсім мало часу, щоб забезпечити сучасні вимоги до якості своєї продукції – і мати можливість її збуту.

- Можливість реалізовувати харчову продукцію матимуть лише ті виробники, які мають впроваджені системи управління безпечністю харчових продуктів, - констатує директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Ісаєнко. – На сьогодні сертифікати на сучасні системи управління отримали лише близько 70 підприємств області, а системи управління безпечністю харчових продуктів сертифіковано тільки на 16 підприємствах регіону.
- У зв’язку із нагальною необхідністю поліпшення контролю безпечності харчової продукції та сільгоспсировини, наші виробники повинні впровадити – так, як це давно існує у всьому світі - системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР, - зазначає заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія» із підтвердження оцінки відповідності та стандартизації Михайло Чорнопищук. - НАССР - це абревіатура, що перекладається із англійської мови як «аналіз небезпечних чинників та критичних контрольних точок». І у ході впровадження системи управління безпечністю харчової продукції, яка базується на принципах НАССР, підприємство повинне забезпечити ідентифікацію небезпечних чинників, проведення їх оцінки та встановлення системи контролю небезпечних чинників - так, щоб харчовий продукт ніяким чином не зашкодив здоров’ю споживачів. У результаті, внаслідок впровадження НАССР, підприємство посилює контроль за безпечністю власної продукції. Скажімо, при виробництві хліба до борошна можуть потрапити сторонні включення – щоб усунути цей фактор ризику, підприємство повинне забезпечити просіювачі муки металодетекторами.
Процес впровадження систем управління безпечністю досить тривалий і вартісний: спершу підприємство визначає критичні точки, у яких безпечність продукції може опинитись під загрозою, потім усуває їх або мінімізує всі фактори ризику і забезпечує механізми контролю безпечності у цих точках. Для цього потрібні немалі кошти і час - від 6 місяців до 1,5 року. У зв’язку із цим у нас викликає велике занепокоєння темп впровадження систем управління підприємствами області.
- Нинішні умови на більшості наших підприємств переважно дуже далекі від тих, які б забезпечували виробництво безпечної продукції. І головними проблемами впровадження систем управління є необхідність модернізації виробництва та проведення ремонтів виробничих приміщень, забезпечення виконання вимог галузевих санітарних правил. Тож готовність багатьох наших підприємств до впровадження систем управління - вкрай низька, - констатує начальник сектору перспективного розвитку ДП «Черкасистандартметрологія» Валентина Ананьєва.
- Інвестори, керівники підприємств не вкладають кошти у реконструкції, приведення умов виробництва до вимог сучасних стандартів – у надії, що «якось пронесе», – зазначає заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. - До того ж, запровадження системи НАССР вимагає від виробника дослідити не тільки власний продукт і виявити критичні точки контролю – але й поставити такі ж вимоги до постачальників своєї сировини, системи дистрибуції та роздрібної торгівлі. Скажімо, забійний цех в якомусь із районів Черкащини, що хоче і далі працювати із великою торгівельною мережею, буде змушений також запроваджувати системи управління безпечністю.
Незважаючи на те, що ми постійно проводимо для керівників підприємств області тренінги, семінари, консультування щодо впровадження систем управління, допомагаємо у їх впровадженні - вони усе чекають. Попри те, що до впровадження систем управління їх спонукає і закон «Про якість та безпечність харчових продуктів», і відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, і обласна програма заходів щодо впровадження на підприємствах області цих систем та інші нормативно-правові акти.
Хочу навести приклад: під час вступу Польщі до Євросоюзу – і введення на її підприємствах стандартів, прийнятих у Європі - 300 рибопереробних підприємств країни просто припинили своє існування, оскільки не змогли підтвердити відповідність свого виробництва європейським нормам. І це – попри те, що вони мали півтора роки на підготовку до вступу у Євросоюз. Та ж сама ситуація нині повторюється у нас. Хочу зазначити, що, незважаючи на те, вступимо ми до Євросоюзу, чи до Митного союзу – без створення умов для дотримання сучасних стандартів наші підприємства не зможуть виготовляти конкурентноспроможну продукцію та реалізувати її як в межах України, так і за кордоном.
04.02.2014 09:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter