Справа в тому, що в мене немає дому

Справа в тому, що в мене немає домуМайже 10 років тому, 11 травня 2014 року, донецький «Шахтар» та луганська «Зоря» провели в Черкасах чи не перший домашній матч донеччан не в Донецьку. Тоді в Україні вже почалася АТО, на Донбасі повновладними господарями почувалися усілякі гіркини й безлери. У черкаському матчі при порожніх трибунах Шахтар переміг 3:1 та оформив чемпіонство в 2014 році.

Хто міг тоді знати, що 10 років ані Шахтар, ані Зоря не матимуть можливості грати домашні матчі в рідних містах? Не впевнений, що в історії світового спорту були до цього аналогічні приклади, коли цілі команди услід за «Один у каное» 10 років співали б хором «У мене немає дому…». І скільки їм співати ще?

27 квітня «лідер української Прем’єр-ліги «Шахтар» грав виїзний матч у Черкасах з місцевим ЛНЗ. Рахунок 0:3. Не на користь господарів.

«Шахтар» був на дві голови вище за господарів. Висока культура пасу. Гравці приймають м’яч переважно обличчям до воріт суперників, тоді як господарі в основному – спиною до голкіпера «Шахтаря». Що прикметно: у стартовому складі команди – дев’ять українців. Колись «найбразильськіша» команда України сьогодні з українцями в складі продемонстрували на «Черкаси-Арена» фірмовий комбінаційний футбол, до якого господарі мають тягнутися в наступні сезони.
ЛНЗ не був хлопчиком для стусанів від дорослого дядьки. Бігли вперед. Мали кілька шансів забити. Але клас гостей на сьогодні очевидно вищий.

Попри це слід із величезним задоволенням підкреслити: черкаська команда за останні два роки – самий прогресуючий колектив в Україні. Торік Першу лігу команда подолала за один сезон. І в чемпіонаті 2023-2024 новачок за кілька турів до завершення чемпіонату посідає 7(!!) місце.

Можна сказати, що чемпіонат України нині не той. А можна з позицій місцевого патріотизму заявити: це черкаська команда вийшла на небачений досі в місті рівень. Істина, як завжди, десь посередині…

Шкода, що для найсильнішої команди України більшість матчів у першості є тренуваннями з підвищеним ступенем відповідальності. За рік у Прем’єр-лізі «Шахтар» грає на максимумі можливостей лише кілька матчів. Що, звісно, відображається на виступах донеччан на євроарені. Потенційно команда може стабільно доходити до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Але через брак матчів в ЧУ, де слід віддаватися на повну – команді очевидно бракує морально-вольових, щоб обігрувати європейські середнячки, не згадуючи вже про топові команди.

Одне все ж безсумнівно: завдяки найбільш перспективному футбольному клубу України – черкаському ЛНЗ – 27 квітня 2024 року Черкаси бачили футбол дуже високої якості. Поки що лише у виконанні команди, що вже 10 років «не має дому». Але все найкраще у Черкас ще попереду.

Сергій Цюрюпа
28.04.2024 12:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter