Як Бонд з Ботнаром на футбол у Білозір’я ультрасів запрошували

Минулої суботи в Білозір’ї в матчі 2-го туру чемпіонату України з футболу серед команд Другої ліги відбулося перше в історії Черкас дербі – ОПФК «Черкащина» приймала футболістів МСК «Дніпро» Черкаської міської ради.

Поєдинок завершився унічию 0:0.

Після матчу можна дипломатично зауважити, що тренерам обох команд - Ігорю Столовицькому та Анатолію Безсмертному – непочатий край і закрай роботи. Перш за все, треба розказати гравцям, що на полі є ворота, в які іноді слід попадати…

Поки футболісти страждали цілих два тайми, поза стадіоном було навіть цікавіше. Кілька десятків ультрасів МСК «Дніпро» в чисельному оточенні правоохоронців розважалися скандуванням сороміцьких речівок про уповноваженого представника засновників ОПФК «Черкащина» Володимира Лашкула…

…І тут доречно незабути та сказати про дуже важливу деталь, в п’ятницю на фб-сторінці черкаських ультрасів з’явився оригінальний колаж з анонсом дербі в Білозір’ї, яке мало відбутися в суботу.

Як Бонд з Ботнаром на футбол у Білозір’я ультрасів запрошували


Черкаси – дивне місто. Великого футболу тут немає, але футбольні війни – є…

…У колажі творча думка ультрасів поміняла назву команди – суперниці – замість «Черкащина» - «Лашкульщина». Як годиться, з портретом. Чи віддячив Лашкул за рекламу «ультрасам»? У принципі, мав би…

«Цимес» також ще й у тому, що оголошення ультрасів почали репостити на своїх сторінках в соцмережах…мер Черкас Бондаренко та його заступник Ботнар. Спробуємо розібратися - в чому причина футбольної війни?

ОПФК «Черкащина», повна назва – «Об’єднаний Професіональний Футбольний Клуб міста Черкаси та об’єднаних територіальних громад Черкаської області «Черкащина» фінансується переважно приватним бізнесом. Партнери Клубу: ТМ «Імперія Яхт» та «УкрАВІТ», ТОВ «Холдінг Інфоспорт Груп» , ПрАТ «Новокаховський річковий порт» та інші, під орудою уповноваженого представника засновників Володимира Лашкула вклали не один мільйон гривень в розвиток інфраструктури футболу та інших соціально - культурних об’єктів на Черкащині. Ці об’єкти побудовані та успішно працюють вже не один рік і утримуються вони також коштом Лашкула. Це –відомі багатьом Академія «Всеукраїнський центр футболу і футзалу «Черкащина», стадіон в Білозірській територіальній громаді.

МСК «Дніпро» – муніципальний спортивний клуб, який фінансується з міського бюджету. Його керманичі та футболісти утримуються за кошти громади Черкас. Керівництву муніципального клубу не подобаються слова Володимира Лашкула про недоцільність находження в місті двох професіональних футбольних команд…
…Як тут не згадати матч «Черкаського Дніпра» з ФК «Суми» у травні 2019 року? У другому таймі на поле вибігло близько сотні ультрасів черкаської команди. Кілька хвилин на стадіоні панував безлад. Матч завершився достроково. Нацполіція далеко не одразу зуміла вгамувати найагресивніших бешкетників.

Як Бонд з Ботнаром на футбол у Білозір’я ультрасів запрошували


Але тодішня акція, можна так сказати, «вдалася». «Черкаський Дніпро» був розформований та перейшов у Другу лігу, змінив назву та переїхав із Черкас у Білозір’я. Чогось подібного можна було очікувати від ультрасів і в суботу. Схоже, вони були налаштовані «влаштувати бенкет» на трибунах білозірського стадіону . Адже згідно регламенту ФФУ вся відповідальність за поведінку вболівальників – на господарях…

…12 вересня десь за годину до матчу у Білозір’я автобусом прибули кілька десятків радикальних вболівальників МСК «Дніпро». Прибули чомусь не на стадіон, а до продмагу. Може отоварити «талони на алкоголь»… Може – придбати льодяники, повітряні кульки та цукерки.

Вже на підході до стадіону настрій в ультрасів був явно «піднесений». Але цього разу правоохоронці спрацювали на випередження, а не як у травні 2019 року. Гості не мали захисних масок, тоді як на вимогу ФФУ на матчі Другої ліги вболівальників на трибуни можна пускати лише в масках.

Збігати в найближчу аптеку та купити маски на всіх – по 10 гривень за штуку – нікому в голову не прийшло…

У підсумку шоу за стадіоном було жвавіше, емоційніше й креативніше, ніж сам, власне, поєдинок. Судячи з «джентльменського набору» ультрасів, який було помічено в автобусі, з собою вони привезли паклі, фаєри та інше знаряддя, що допомагає глибше поринути у вир гри.

Проте повторити шоу на зразок травня 2019 – не вдалося.

Цікавою є думка мера Черкас Бондаренка та його заступника Ботнара – хто стоїть за організацією приїзду в Білозір’я «підігрітих» і розігрітих ультрасів?

Створити та утримувати в Черкасах конкурентоспроможну професіональну футбольну команду за зразком «Черкаси», «Славутич» або «Черкаський Дніпро», які вже зникли з футбольної карти України і відійшли в історію, меру Черкас та його заступнику– не до снаги. Ліпше ловити рибку в каламутній воді та гратися в навколофутбольні війнушки…

А чи не простіше домовитися з В.Лашкулом та його партнерами, щоб вони передали свій досвід по формуванню професійної футбольної команди в області?

Толік Футболєров

15.09.2020 17:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter