• 0

Основні критерії вибору професійної обробної дошки: на що звернути увагу?

AD_4nXexMgeXKRUrld3LuYYq4losEnLpLXSmkRJhBDa_4-P0JHjU4fjdyK3i0Lt7inM1MA5nL1QwXcDpzZZbnPjvQCvc64nR1GaPHlHHSMWc3PvQ3yPVmaGfa-VSqaeX0L-bTdeFYOCU7DC_nCOQcZdU2LzN2WM?key=YNqD9SdlFL-11ujtOgQXqw

Професійний посуд та інвентар в заклади громадського харчування, як для кухні, так і для сервірування столу, повинні підбиратися з належною ретельністю. Зокрема, це стосується кухонного начиння. Одним із важливих елементів є дошка кухонна − без неї не обходиться приготування більшості страв.

Розміри дошки підбираються залежно від типу продуктів, які будуть на ній оброблятися. Наприклад, для нарізання фруктів, овочів, зелені, невеликих шматків сиру або м’яса не потрібні надто великі моделі, тоді як робота з цілою куркою, великим шматком м’яса або розрізання круга сиру знадобляться більш масивні дошки. Важливу роль також відіграє товщина виробу: для нарізання м’яких продуктів підходять тонкі моделі, тоді як для м’яса оптимальна товщина становить 3-4 см.

Матеріали виготовлення інвентарю: плюси та мінуси



Важливо, аби поверхня була не ковзка, витримувала навантаження від активної експлуатації, не затуплювала ножів, не вбирала запахів, легко милася та піддавалася дезінфекції. Найпоширенішими матеріалами, з яких виготовляється такий інвентар для кухні та кафе, є дерево та спеціальний харчовий пластик.

Дерев'яні зразки мають свої переваги:


  • довговічність;

  • безпека для здоров’я;

  • стійкість до дії вологи у певних порід дерева (наприклад, акація);

  • не псують леза ножів.



Щодо мінусів, це висока вартість, потреба у старанному догляді − після нарізання дошку потрібно вимити та насухо витерти. При нехтуванні цими вимогами у волокнах деревини можуть розмножуватися бактерії.

AD_4nXd6F3ewvagJ_-2Jwf3Q1-YZAm7JawnkuGYyeTqi0DVN110zsCewiKVUzTM4B_q8VL0E9qyKJMZN8ND8GyOQ7WE6nazyYp_qoPfuOm8QpQRD-aV35wyBw_ZW5iVQzBMsue4N1DtDyuZvhi277SRGfJn3CkEI?key=YNqD9SdlFL-11ujtOgQXqw

Натуральний тон деревини та його фактура відзначаються привабливістю, і вписуються у концепції багатьох закладів. Тому, вирішивши купити професійний посуд для ресторану, власники використовують дерев’яні дошки для подачі страв. Наприклад, сирне асорті, нарізка з ковбас або хліба, печене м'ясо, піца мають апетитний вигляд на тлі дерева.

Якісні пластикові екземпляри також є безпечними й зручними в експлуатації. Вони виготовляються з вініпласту, поліпропілену або поліаміду. Використовуються у закладах громадського харчування, оскільки мають добрі експлуатаційні характеристики. Такі дошки мають низку переваг:

  • простота догляду;

  • вологостійкість;

  • мала вага;

  • зносостійкість.



Пластикові дошки витримують високі температури, не псують ножі, не вбирають сторонні запахи та барвники з продуктів. Однак при сильному натиску під час нарізання на них можуть з’являтися подряпини.

Тонкі пластикові варіанти оптимальні для шаткування зелені, різання свіжих фруктів, овочів та відварених продуктів. Щоб донести важкі продукти від стільниці до плити, обробляти сиру рибу й м'ясо, потрібна більша товщина.

Колірне маркування для уникнення перехресного забруднення



У закладах громадського харчування широко використовується колірне маркування кухонних дощок для різних видів продуктів, щоб запобігти змішуванню сировини та готових страв:


  • червоний – для сирого м’яса;

  • коричневий – для готового м’яса, ковбас;

  • жовтий – для сирої птиці;

  • синій – для сирої риби;

  • зелений – для овочів і фруктів;

  • білий – для нарізання сиру та хліба;

  • фіолетовий – для продуктів, які з високою ймовірністю здатні викликати алергію у споживачів.



Дерев’яні моделі зазвичай зберігають свій природний відтінок, але можуть бути марковані в самому закладі, наприклад, шляхом нанесення абревіатур: СМ — сире м'ясо, СР — сира риба тощо.

Вибір правильної кухонної дошки — це важлива складова ефективної роботи кухні. Правильно підібраний інвентар для ресторану чи кафе не тільки підвищує швидкість обслуговування, але й забезпечує якість приготованих страв та дотримання санітарних норм.
15.09.2024 06:52
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter