• 0

Чому необхідно робити календарні щеплення?

Планова вакцинація — один з найкращих способів завчасно захистити організм від багатьох інфекцій. Завдяки щепленням більшість людей сьогодні навіть не знають про такі смертельні захворювання як кашлюк, дифтерія, поліомієліт, віспа чи кір. Вакцинація є обов’язковою з народження і до 18 років, але дорослим теж не варто забувати про неї. У клініці «Веселка» https://veselka.clinic/ ви зможете проконсультуватися з кваліфікованим педіатром про календар щеплень дитини, а також запитати терапевта про власні можливі вакцинації.

cJoZW4R7suWx6emnQjx4hkKnfjRu-k5m_MliAVxFku3l2eVm9lJ75ZADXz175RpCXoqoNwEnruz9DfHCnxbLPgI4vSl1eeoNfR7-08Wv9l5DuFkvAsjieu_9rE3ZDtN7uYRDHcr21W7g1qgQd_Zt0CI

Що таке вакцинація?



Під час процедури у тіло людини вводять спеціальну речовину — вакцину. Це складний фармакологічний препарат, що містить у собі білкові компоненти. На них організм відповідає виробленням антитіл, які захищають організм від конкретної хвороби. Коли людина зіштовхнеться з реальним збудником, її організм вже буде знати, як знешкодити патоген. Тому ви можете або зовсім не захворіти, або перенести хворобу у легшій формі.

Одні вакцини вводяться разово, адже формують стійкий імунітет. Дія інших згодом знижується, через що необхідна ревакцинація — повторне введення того ж препарату через проміжок часу, що відповідає календарному плану.

Чому потрібно робити календарні щеплення дитині?



Від народження дитині передається імунітет матері, який деякий час активно захищає малюка. Проте поступово організм стає більш вразливим до різних захворювань, оскільки ще не виробив потрібну кількість антитіл. Якщо нещеплена дитина потрапляє під вплив мікроба, організм може бути недостатньо сильним для боротьби. До активного поширення вакцинації багато дітей в усьому світі вмирали від таких хвороб як коклюш, кір і поліомієліт. Ці інфекції існують й сьогодні, але завдяки сформованому груповому імунітету, спалахи захворювання спостерігаються не так часто.

Чому варто продовжувати вакцинацію після 18 років?



Лікарі радять вакцинуватися впродовж усього життя. Це обумовлено тим, що імунітет від «дитячих» вакцин з часом може слабшати, і людина ризикує захворіти. Наприклад, щеплення від дифтерії та правця потрібно поновлювати кожні 10 років. Також актуальним на сьогодні є курс щеплень від COVID-19, що складається з двох доз, а також вакцини від грипу.

Які існують протипоказання для вакцинації?



Існує декілька протипоказань до вакцинації.


  1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою вище 38,5°С.

  2. Серйозна алергічна реакція на попередню дозу препарату.

  3. Імунне захворювання.

  4. Дітям з неконтрольованою епілепсією не рекомендовано вводити цільноклітинні вакцини проти кашлюка.

  5. При вагітності не рекомендоване введення «живих» вакцин.



Варто стежити за календарем щеплень та вчасно відвідувати педіатра або сімейного лікаря. Набагато краще завчасно підготуватися до появи хвороби, ніж боротися з її наслідками.
01.05.2024 10:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter