• 0

Особливості процесу виробництва соняшникової олії

Полиці сучасних продовольчих магазинів заповнені різною олією. Ви легко знайдете навіть екзотичні види: кокосову, кунжутну, арахісову ти багато інших. Проте соняшникова рафінована олія залишається найпопулярнішою у харчовій промисловості. Тому технологія виробництва олії з соняшнику постійно вдосконалюється. А це вимагає певних технологій та обладнання на всіх етапах виробництва, включаючи:



  • вальцьові верстати та жаровні для олійного цеху https://tan.com.ua/equipment/zharovni/;

  • маслопреси;

  • екстрактори;

  • охолоджувачі, теплообмінники та багато іншого.


Замовити виготовлення різних видів обладнання, а також комплексних технологічних ліній для виробництва олії, що відповідають вимогам світових стандартів, можна в компанії «ТАН».


Сировина для виробництва соняшникової олії


Особливості процесу виробництва соняшникової олії


Найпопулярнішу олію, що використовується в харчовій промисловості, отримують з насіння соняшника. Сировина впливає на якість кінцевого продукту, але і те, як виготовляють олію, відіграє ключову роль.


Етапи виробництва соняшникової олії


Виробництво олії з соняшнику здійснюється у кілька етапів, починаючи з підготовки сировини і закінчуючи процесом очищення готового продукту.


Очищення та підготовка сировини


Перш ніж насіння соняшника надійде на переробку , воно проходить очищення та підготовку. Ці процеси включають такі обов'язкові етапи:



  • очищення від домішок та сміття;

  • підсушування;

  • обвалення (руйнування насіннєвої оболонки та її відокремлення від ядра);

  • одержання м'ятки шляхом подрібнення насіння.


Олію з подрібненого насіння виробляють одним з двох методів — механічний віджим та екстракція. Другий метод більш ефективний та економічно вигідний.


Екстракція олії


Одержання соняшникової олії методом екстракції засноване на її здатності розчинятися в гексані, бензині та інших органічних розчинників. Екстракція передбачає змішування сировини з розчинником з подальшою дистиляцією для відгону і сепарації отриманої олії. Коли залишки розчинника остаточно видалені зі складу олії, її піддають процесу рафінації.


Рафінування та очищення


Після екстракції олії в ній залишаються супутні домішки у вигляді залишків розчинника, а також:



  • частинок мезги;

  • деяких мінеральних речовин;

  • тригліцеридів тощо.


Для очищення соняшникової олії від непотрібних домішок її піддають процесу рафінування різними методами:



  • фізичними (відстоювання, фільтрація, центрифугування); 

  • хімічними (лужна рафінація, гідратація); 

  • фізико-хімічними (дезодорація, відбілювання, виморожування).


Особливості процесу виробництва соняшникової олії


Якість та стандарти соняшникової олії


Щоб не було зауважень до якості олії з соняшнику, а саме запаху, смаку та зовнішнього вигляду, перед надходженням у продаж її піддають тестуванню за низкою важливих показників на відповідність вимогам ДСТУ. Вимірюють такі показники:



  • кислотне та перекисне число (ці характеристики вказують на придатність продукту до вживання, його свіжість);

  • рівень бензопірену;

  • наявність у складі гексану.


Наявність осаду в якісній рафінованій олії неприпустима. А ось «сітка» або легке помутніння продукту не належать до факторів браку.


Використання соняшникової олії


Завдяки своїй універсальності цей продукт знаходить застосування у багатьох галузях, включаючи:



  • кулінарію;

  • харчову промисловість;

  • виробництво косметичних та фармацевтичних засобів.


Завдяки хімічному складу і своїм змащувальним властивостям олія з соняшнику підходить і для промислового використання. Вона може бути складовим елементом мастильних матеріалів, включаючи гідравлічні та трансмісійні мастила. Ще один напрямок використання соняшникової олії — виробництво біопалива.


Висновки


З вищевикладеної інформації можна дізнатись про те, як виготовляють олію, яке застосування вона знаходить не тільки у харчовій промисловості, а й у ряді інших галузях. Україна є світовим лідером у виробництві цієї продукції. Щоб не втратити цей статус, необхідно постійно удосконалювати виробничі процеси, підвищувати ефективність олійних заводів, застосовувати інновації на різних етапах виготовлення продукції.

21.11.2023 15:58
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter