Шановні користувачі!
Як ви вже помітили - зовнішній вигляд сайту змінено,
у зв'язку з цим всі читачі, які бажають коментувати матеріали сайту повинні
пройти повторну реєстрацію!
Полиці сучасних продовольчих магазинів заповнені різною олією. Ви легко знайдете навіть екзотичні види: кокосову, кунжутну, арахісову ти багато інших. Проте соняшникова рафінована олія залишається найпопулярнішою у харчовій промисловості. Тому технологія виробництва олії з соняшнику постійно вдосконалюється. А це вимагає певних технологій та обладнання на всіх етапах виробництва, включаючи:
Замовити виготовлення різних видів обладнання, а також комплексних технологічних ліній для виробництва олії, що відповідають вимогам світових стандартів, можна в компанії «ТАН».
Сировина для виробництва соняшникової олії
Найпопулярнішу олію, що використовується в харчовій промисловості, отримують з насіння соняшника. Сировина впливає на якість кінцевого продукту, але і те, як виготовляють олію, відіграє ключову роль.
Етапи виробництва соняшникової олії
Виробництво олії з соняшнику здійснюється у кілька етапів, починаючи з підготовки сировини і закінчуючи процесом очищення готового продукту.
Очищення та підготовка сировини
Перш ніж насіння соняшника надійде на переробку , воно проходить очищення та підготовку. Ці процеси включають такі обов'язкові етапи:
очищення від домішок та сміття;
підсушування;
обвалення (руйнування насіннєвої оболонки та її відокремлення від ядра);
одержання м'ятки шляхом подрібнення насіння.
Олію з подрібненого насіння виробляють одним з двох методів — механічний віджим та екстракція. Другий метод більш ефективний та економічно вигідний.
Екстракція олії
Одержання соняшникової олії методом екстракції засноване на її здатності розчинятися в гексані, бензині та інших органічних розчинників. Екстракція передбачає змішування сировини з розчинником з подальшою дистиляцією для відгону і сепарації отриманої олії. Коли залишки розчинника остаточно видалені зі складу олії, її піддають процесу рафінації.
Рафінування та очищення
Після екстракції олії в ній залишаються супутні домішки у вигляді залишків розчинника, а також:
частинок мезги;
деяких мінеральних речовин;
тригліцеридів тощо.
Для очищення соняшникової олії від непотрібних домішок її піддають процесу рафінування різними методами:
Щоб не було зауважень до якості олії з соняшнику, а саме запаху, смаку та зовнішнього вигляду, перед надходженням у продаж її піддають тестуванню за низкою важливих показників на відповідність вимогам ДСТУ. Вимірюють такі показники:
кислотне та перекисне число (ці характеристики вказують на придатність продукту до вживання, його свіжість);
рівень бензопірену;
наявність у складі гексану.
Наявність осаду в якісній рафінованій олії неприпустима. А ось «сітка» або легке помутніння продукту не належать до факторів браку.
Використання соняшникової олії
Завдяки своїй універсальності цей продукт знаходить застосування у багатьох галузях, включаючи:
кулінарію;
харчову промисловість;
виробництво косметичних та фармацевтичних засобів.
Завдяки хімічному складу і своїм змащувальним властивостям олія з соняшнику підходить і для промислового використання. Вона може бути складовим елементом мастильних матеріалів, включаючи гідравлічні та трансмісійні мастила. Ще один напрямок використання соняшникової олії — виробництво біопалива.
Висновки
З вищевикладеної інформації можна дізнатись про те, як виготовляють олію, яке застосування вона знаходить не тільки у харчовій промисловості, а й у ряді інших галузях. Україна є світовим лідером у виробництві цієї продукції. Щоб не втратити цей статус, необхідно постійно удосконалювати виробничі процеси, підвищувати ефективність олійних заводів, застосовувати інновації на різних етапах виготовлення продукції.
21.11.2023 15:58
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter