• 0

Слухові апарати: міфи та реальність

NDQ8ewTmZv-srRTnF__ul4TRve4s5Io5dKR4lvCOL-P1rLotHVh_ThMAo9IpBGbBt3ap9BDwdikVCtHxv0tg6FTD-FVIXQLAxwm_o1hu8ASOLNQeI-bpdydV7nXOwY8rx8hqe6EMT6sM_xxPgZY3n7DIdPo8GdB9xm22dTEgRvXz245l1XUh40nIwg

Попри те, що пристрої для покращення чи відновлення сприйняття звуків у людей, які страждають від порушення функцій слухового аналізатора, вже давно не новинка, їх корисність та безпечність до цього часу викликає недовіру у частини пацієнтів. Перш за все, причина тут криється у тому, що апарати попередніх поколінь були далекі за функціональністю до сучасних моделей, а стереотипи, як відомо, живучі. А всі інші упередження пов’язані з неправильним вибором або помилкою у діагнозі, поставленому недосвідченим лікарем чи, що гірше – самостійно людиною без відповідної кваліфікації. Щоб слуховий апарат тільки покращив життя пацієнту, слід звертатись у надійні клініки, а купувати сам прилад у магазинах з хорошою репутацією, де ціна на слухові апарати може залежати від бренду, моделі та додаткового функціонала. Також можна знайти як бюджетний варіант з базовим функціоналом, так і високотехнологічну апаратуру.

Найпоширеніші міфи про прилади для корекції слуху та їх спростування



Отже, у перелік найпопулярніших оман, пов’язаних зі слуховими апаратами, входять наступні:

Використання приладу призводить до погіршення слуху




Це зовсім не так –  існують захворювання, які провокують зниження сприйняття звуків, попри наявність чи відсутність у людини такого пристрою. До того, апарати можна носити дітям: за допомогою досліджень, таких як аудіометрія, встановлюється точний ступінь втрати слуху, і підбирається пристрій для корекції.

Пристрої носять лише тоді, коли надії на відновлення слуху немає



Знову ж таки, це неправда. Нові моделі апаратів налаштовуються до потреб пацієнта, і покращують якість життя в той час, як проходить лікування іншими методами. В міру відновлення слуху можна корегувати налаштування, а коли захворювання буде вилікуване – припинити застосовувати пристрій.

Можна обійтись одним апаратом



Це твердження доречне тільки тоді, коли людина не чує або погано чує тільки на одне вухо. Коли не сприймають звук обидва вуха, потрібно носити два прилади – це компенсує здорову повноту сприйняття.

Невидимі» прилади найкращі



sXj9Zm_vMq6lA0T6ErFtpNwHEP2nG1eDIIn7-OuWxyR8owlaUozeDSeTFAIlNti6DWHjdVcR8pXxRrWSL8PJwOLPmfEZ6EMf75B4YZksd1kPpJVgFY-w9FN48AfTjXnZUTC9SUPAyJEIZI0Hi_sdtddWZOJvS2Lcj2ghjcPjgfLngUW7RecGxohckw

Не завжди – для дітей чи людей похилого віку оптимальними будуть завушні модифікації завдяки їх зручності. Крім цього, внутрішньовушні протипоказані при пошкодженнях слухового проходу і деяких супутніх хворобах вух.

Слух відновлюється відразу, як тільки вдягаєш апарат



Дійсно, з перших хвилин сприйняття покращується. Однак для повноцінної адаптації потрібен деякий час. В перші дні звук може видаватися недостатньо чітким, а гучність – не комфортною (корегується налаштуваннями, якщо гучність дійсно надто сильна чи низька). Цифрове перетворення звуку дає змогу обрати максимально комфортний режим роботи серед програм. Те, наскільки покращиться слух, залежить як від самого апарата (аналогові, наприклад не можуть повноцінно відтворювати всіх частот, на відміну від цифрових), так і від діагнозу у пацієнта.

І наостанок – коли міфи розвіяні, слуховий апарат може видатися свого роду панацеєю – однак, це також не є правдою. Щоб дізнатися, чи справді пристрій потрібний, і який саме за характеристиками, потрібно записатись на огляд у лікаря, який спеціалізується на вирішенні проблем зі слухом, пройти спеціальні дослідження, і прислухатись до наданих рекомендацій.

 


 


 
25.10.2022 16:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter