• 0

Бізнесмен Сергій Токарєв назвав принципи грамотного інвестування в IT-стартапи

Бізнесмен Сергій Токарєв назвав принципи грамотного інвестування в IT-стартапи

Нещодавно відбувся щорічний захід Cyprus IT Forum, присвячений сфері інформаційних технологій. Його відвідав інвестор та засновник технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв. Підприємець розповів про те, які напрями IT користуються особливою популярністю на сучасному інвестиційному ринку, і пояснив, на що слід звертати увагу при виборі стартапу для капіталовкладень.


Тренди в IT


На думку Сергія, сфера інформаційних технологій перебуває на етапі найпотужнішого розвитку. Це видно, як активно молоді команди створюють нові проекти, займаючи існуючі ніші або створюючи нові. В останні роки найбільш трендовими напрямками для IT-інвесторів стали штучний інтелект та машинне навчання, технології створення віртуальної реальності, а також no-code-розробка.


За плечима Сергія Токарєва десять років інвестиційної діяльності, а кількість проектів у його портфелі вже перевищила сотню. Серед них є й бізнеси, що працюють у вищезгаданих сегментах. Підприємець фінансував такі успішні стартапи, як Reface, ZibraAI, Facemoji, Oura, а нещодавно вклав кошти в геймдев-компанію Playco спільно з венчурним фондом Sequoia Capital зі США.


Невдача як стимул до розвитку


Не всі стартапи, з якими працював Токарєв, виявилися успішними. Були проекти, які не принесли бажаного доходу і які зовсім виявилися провальними. Проте підприємець не бачить у цьому приводу зневірятися. Він переконаний, що кожну поразку необхідно сприймати як стимул.


Навчаючись на своїх помилках, інвестори приходять на ринок з більшим багажем знань і навичок. Вони куди усвідомленіше підходять до вибору наступного проекту для вкладень, оскільки роблять огляд минулих спроб. Таким чином, невдачі визначають, в якому напрямку рухатиметься вкладник і як він справлятиметься з новими труднощами.


"Це чиста математика: більше фейлів - більше нових спроб з покращеною експертизою - більше успіху", - пояснює Сергій Токарєв.


Експертний погляд на інвестування


Є інші корисні уроки, які засновник Roosh виніс зі свого багаторічного досвіду роботи на ринку венчурних інвестицій. Ними він готовий поділитися з вкладниками, яким поки що не вистачає експертизи у цій справі.


По-перше, підприємець радить звертати увагу на цілі, які переслідують фаундери — для чого вони створюють проект і як вони планують розвивати його протягом найближчого десятиліття. Він вважає, що бізнес досягає висот лише через шість-вісім років старанної роботи, і важливо, щоб стартапери розуміли, що поспіху тут не місце.


«99% фейлів трапляються через людський фактор. Не коли люди справді хотіли щось зробити, але не вийшло, а коли намагалися заробити «тут і зараз», ділиться спостереженнями Сергій Токарєв.


По-друге, необхідно спробувати задум: ​​вивчити його цінність та актуальність для споживача, зрозуміти, чи вирішує він будь-яку проблему. Найпростіше це зробити на найближчому оточенні, оцінивши його реакцію. Якщо ідея викликає очікуваний інтерес - це добрий знак, а якщо ні - є сенс обдумати його ще раз і внести якісні зміни, поки що не пізно.


По-третє, важливо переконатися, що над стартапом працює надійна команда, де є експерти з різних галузей. Це не тільки розробники, а й фахівці з маркетингу, а також люди, які займаються ризик-менеджментом. Робота повинна вестись у різних напрямках, причому як до, і після вкладення капіталу у проект.


Роль інвестора у IT-бізнесі


Оглядаючись на досвід, отриманий при розвитку проекту Reface, який у результаті увійшов у топ найпопулярніших мобільних додатків в App Store, Сергій Токарєв дійшов висновку, що суть інвестицій полягає не лише у фінансуванні.


«Я не кофаундер Reface, але я робив роботу кофаундера. Щодня знаходив зв'язки, які були потрібні для того, щоб цей продукт був успішним. Знаходив потрібних технічних спеціалістів. Я робив набагато більше, аніж просто інвестор», — ділиться спогадами підприємець.


Він переконаний, що успіх стартапу залежить від того, наскільки самі інвестори зацікавлені у ньому. І наскільки багато зусиль вони докладають, щоб якісна ідея отримала не менш якісну реалізацію. Сенс інвестування не в тому, щоб натискати на фаундерів зобов'язаннями, а в тому, щоб стати для них едвайзером, наставником, готовим надати експертну підтримку.


«Мені здається, справді великого успіху можна досягти тільки з таким підходом», — робить висновок Сергій Токарєв.

31.01.2022 11:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter