• 0

Як ефективно спланувати бюджет родини

Для багатьох родин ефективне ведення сімейного бюджету є каменем спотикання. Сідати за стіл та спокійно обговорити сімейні витрати на місяць вдається не завжди. Спланувати поточні, нагальні та перспективні витрати – й поготів. Як планувати сімейний бюджет грамотно й безконфліктно, з урахуванням інтересів як дорослих членів сім’ї, так і дітей?

Спробуємо розібратися в тому, скільки існує способів ведення сімейного бюджету – від найпростіших до найсучасніших.

Існує кілька схем, які дозволять вам доволі швидко та без серйозних витрат у часі планувати родинний бюджет помісячно. Фінансисти рекомендують зберігати близько 20 % щомісячного доходу. Чим раніше це перетвориться на вашу звичку, тим комфортнішим буде ваше життя. Інший важливий момент: поступове зменшення частки необхідних витрат у загальній сумі витрат усієї родини. Це з часом обов’язково відобразиться на підвищенні якості життя всієї сім’ї в цілому.

Один з поширених варіантів ефективного щомісячного бюджетування для кожної родини може бути таким:

1) слід якомога швидше ліквідувати всі поточні борги та не користуватися кредитними банківськими картами;

2) близько 20 % вашого щомісячного доходу слід зберігати й намагатися не витрачати;

3) Поточні витрати вашої родини слід робити з тих 80 %, що залишаються.

При цьому важлива черговість: з початку слід відкласти 20 %, а вже потім – планувати поточні витрати на решту 80 %. Бо якщо робити навпаки, то в кінці місяця може так статися, що все вже витрачено, і відкладати в прямому сенсі немає чого.

Багатьом відкладати 20 % здасться, напевне, занадто радикальною ідеєю. Щоб сформувати звичку, можна розпочати з більш лояльних до свідомості 5-10 %, нарощуючи цей показник поступово. Але формувати так званий резервний фонд вашої родини необхідно. Врешті-решт, те, що лишилося в кінці місяця після здійснення всіх поточних витрат можна так само відкладати в резервний фонд.

Є ще вкрай ефективна й не важка методика утримування ваших фінансів у збалансованому режимі. Увесь щомісячний дохід можна умовно поділити на три частини. Половину витрачати на найнеобхідніше – їжу, одяг, страхування, авто тощо. Близько 30 % витрачати на те, що хочеться – прикраси, модний одяг, книжки, хобі, ресторани, мандри тощо. Решту ж 20 % відкладати на накопичення або на погашення боргових зобов’язань.

Така методика дає можливість позбуватися дошкульних боргів і жити більш-менш у власне задоволення.
20.09.2021 16:14
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter