• 0

Де вигідніше купувати рублі

Напевне, більшість громадян України або ж час від часу, або ж – регулярно вдаються до процедури обміну валюти. Найпопулярніші операції – купівля або продаж доларів, євро та російських рублів. Пояснення такої «любові» українців до валютних операцій нескладне – вищеозначені валюти традиційно використовуються, як засіб накопичення грошей.

До російського рубля (який, звісно, важко назвати твердою валютою) лояльне ставлення сформувалося через географічну близькість держав. Також чимало українців їздять на заробітки в Росію або мають там родичів. Тому для багатьох співвітчизників купівля або продаж рублів– звична процедура.

Як правило, курс гривні до рубля можна охарактеризувати як такий, що піддається регулярним коливанням у той чи інший бік. Якщо держава вдається до підтримки курсу в рамках якогось зазначеного коридору, то це негативно відображається на економічному становищі держави. Це навіть може призвести до економічної розбалансованості або навіть – банкрутства країни.

Щоб уникнути таких небажаних ризиків в Україні курс гривні до рубля залежить виключно від ринку, залежачи переважно від співвідношення попиту та пропозиції.

В яких випадках нацвалюта може знецінюватися? Переважно причиною цьому можуть бути:

- стрімка інфляція, коли Уряд і Нацбанк не встигають нормалізувати становище нацвалюти;
- поганий стан торгівельного й платіжного балансів;
- стагнація економіки, падіння ВВП;
- значна частина бюджету йде на покриття кредитних зобов’язань;
- відчутна різниця в розмірах процентної ставки.

Довіра українців до національної валюти зміцнюється в тому разі, коли економічне становище країни має стійку тенденцію до покращення.
Вільний курс рубля до гривні теж може відчутно коливатися. Як правило, це відбувається в результаті загострення відносин між двома державами, або ж – через загальну нестабільність у світі, в результаті стихійних лих або збройних конфліктів. Через це фінансові аналітики не рекомендують українцям тримати всі свої заощадження в рублях. Ліпше тримати рублі, як допоміжну валюту, в якій зберігається частина ваших заощаджень.

Обміняти гривні на рублі або купити рублі на гривні можна або ж у відділеннях банків, або в пунктах обміну валюти. Краще уникати «мінял», які працюють на вулиці. Попри те, що вони часто пропонують більш вигідний курс обміну, ви не застраховані від обману безпосередньо під час обміну.
15.09.2020 18:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter