• 0

Навчання в Польщі: інформація для абітурієнтів

Не забувайте: у вас є великий вибір, в який з університетів вступити. Це можуть бути і вітчизняні, і закордонні ВНЗ. Стоїть питання тільки у вартості такого навчання. Якщо говорити про наших ближніх сусідів, то освіта в Польщі більш ніж доступна для вітчизняних абітурієнтів. Є велика кількість технічних, юридичних, медичних, гуманітарних університетів, які пропонують якісні знання. Завдяки такому навчанню в Польщі студент отримає не лише хороші знання, але і кращі перспективи для працевлаштування. Якраз про такі перспективи ми вам коротко і розповімо. А ще кожного абітурієнта і його сім'ю зараз цікавить сама процедура вступу. Враховуючи, що університети в Польщі для українців відкриті і пропонують на вибір велику кількість спеціальностей, вам залишається тільки вибрати університет і подати документи. Тому про процедуру вступу ми поговоримо окремо.


Переваги навчання за кордоном



  1. Якість знань. Великий плюс європейського навчання, у тому числі і освіти в Польщі полягає в поєднанні теоретичної підготовки з практикою. Саме якісна практична підготовка дає кращі перспективи працевлаштування. Практично підготовлені викладачі, сучасне європейське устаткування дозволяють зробити нахил саме на практику, що важливо для самого студента.

  2. Ціни на освіту в Польщі. Орієнтуйтеся на вартість близько 1 тис. євро в рік, якщо збираєтеся вступати до приватного ВУЗУ Польщі, і біля 2-х тис. - в державний. Наскільки реально потрапити на безкоштовне навчання для українців? Така можливість надається в основному школярам, які виграли грант або стипендіальну програму, ще навчаючись в школі.

  3. Більше знайомств - більше можливостей. Не забуватимемо, що у сучасному світі дуже багато що вирішується завдяки контактам, знайомствам, умінню спілкуватися. Навчання в Польщі після 11 класу привчає студента до самостійного життя. Студенти за кордоном набагато більше подорожують, спілкуються, а це допомагає стати людині активнішим, цілеспрямованим і самостійним. Це саме ті риси, які зараз так затребувані серед працедавців.


Процедура вступу


З чого починати і до кого звертатися? Можна шукати університет і самостійно, але якщо вас цікавить навчання в Польщі, набагато простіше звернутися до фахівців. Тоді вам допоможуть і з вибором ВНЗ, і спеціальності, ще і допоможуть зібрати і подати документи. Впоратися з цими завданнями без чиєї-небудь допомоги буде нелегко, адже ми говоримо про навчання за кордоном.


Ціни на навчання в Польщі: бакалаврат, магістратура


Перспектив навчання в європейській країні можна назвати масу. Це і прекрасний досвід самостійного життя з підрахунком витрат і доходів, це і якісна освіта, за якою і їдуть багато абітурієнтів нашої країни. Не лише європейський диплом, але і якісні знання, підкріплені практикою, - ось за чим зараз полюють абітурієнти. Тому магістратура за кордоном і вважається дуже престижною. Багато хто вибирає навчання в Польщі. З чим пов'язаний такий вибір? Звичайно, з цінами, які пропонують університети Польщі, а ще з розташуванням цієї країни. До того ж, вивчити польський набагато легше, ніж, приміром, складну німецьку мову. Таким чином, ми в основному говоритимемо про витрати, які вас чекають. По-перше, це вартість самого навчання, а по-друге, вартість житла, яке вам теж треба буде підшукати.


Скільки коштуватиме навчання?


Якщо у вас немає ніяких пільгових документів, орієнтуйтеся на платне навчання. Ми обов'язково зупинимося на розцінках. У яких же випадках польські ВНЗ для українців пропонують безкоштовне навчання? Є спеціальні програми і гранти, в яких можна брати участь, будучи школярем. Приміром, вигравши стипендіальну програму, навчання в Польщі може бути не лише безкоштовним, але ще і виплачуватиметься стипендія. Також є різні знижки і можливості вчитися безкоштовно, якщо у вас є карта поляка. Тепер перейдемо до розцінок.


Якщо ви збираєтеся поступати на бакалаврат, орієнтуйтеся на ціни за рік близько 1 тис. євро, якщо збираєтеся вступати до приватного ВУЗУ; близько 2-4 тис., якщо вступаєте до державного університету. Ціни залежать від вибраної спеціальності. Аналогічною буде вартість магістратури.


Як знайти житло?


Не варто забувати, що на поданні документів питання з навчанням за кордоном не закінчуються. Треба ще подумати про те, де оселиться майбутній студент. Багато університетів Польщі пропонують свої гуртожитки. В основному, при державних і великих приватних ВНЗ є гуртожитки. Такий варіант навчання в Польщі обійдеться дешевше, адже за житло в місяць треба буде платити орієнтовно близько 100 євро. Якщо можливості оселитися в гуртожитку не буде, тоді можна винаймати квартиру на кілька чоловік. Тоді вже орієнтуйтеся на вартість від 300 євро на усіх. Ціна залежатиме від міста, де ви її орендуватимете і від умов, які пропонуватимуть власники житла.

04.07.2018 13:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter