• 0

Приготування піци - це мистецтво

Не виникає жодних сумнівів щодо того, що в Неаполі знаються на приготуванні піци. Саме тому на одній із сесій ЮНЕСКО у Південній Кореї знову торкнулися теми охорони нематеріальної культурної спадщини. На засіданні було прийнято рішення про внесення неаполітанської піци до списку всесвітньої спадщини. Визнання мистецтва виготовлення піци стало можливим після того, як відповідну петицію підписали близько 2 мільйонів людей.


Ця італійська страва популярна в багатьох країнах світу, зокрема й в Україні. Відтак має попит і доставка піци Львів пропонує послуги різних сервісів, які на цьому спеціалізуються. Замовлення до вашого дому чи офісу дозволить значно заощадити час і насолодитися смаком улюбленої страви.


Чим відоме неаполітанське мистецтво піцайоло?


Неаполітанське мистецтво піцайоло – особлива кулінарна практика, що має чотири різні фази. Вони пов'язані з приготуванням тіста та його випіканням у спеціальній пічці на дровах», — стверджується в заяві ЮНЕСКО. У Неаполі це мистецтво передається з покоління в покоління, і зараз у місті працюють близько 3000 піцайоло.


Відмінною рисою такої практики вважаються певні оберти й рухи, які роблять пекарі з тістом, підкидаючи його в повітря. Вона відіграє ключову роль у заохоченні соціальних зборів і міжгалузевого обміну. Знання та навички, пов'язані з цим елементом, в першу чергу передаються в "боттегах" піцайоло, де молоді учні можуть спостерігати за своїми майстрами в роботі.


Голова італійського міністерства культури висловив думку про те, що внесення мистецтва неаполітанської піци в список ЮНЕСКО – це важливе визнання для Неаполя, а також усієї Італії перед тим, як почався 2018 рік. Саме його місцева влада вирішила оголосити роком італійських страв.


Чому так багато людей вирішили підписати петицію?


Два мільйони італійців, зокрема власники відомої піцерії Maruzzella, в яких згідно відгуків найкраща італійська піца, підписали петицію з проханням ЮНЕСКО надати неаполітанській піці статус офіційної всесвітньої спадщини. У їхніх зверненнях зазначалося, що італійці хотіли зберегти істинну природу первісного неаполітанського стилю. Згідно з історичними документами він не передбачає додавання певних інгредієнтів, таких як фундук або неіталійські соуси та сири.


Кампанія, яку очолює Pizziuoli – асоціація виробників піцерії в Неаполі, була створена з надією отримати офіційне визнання того, що створення піци є мистецтвом, яке народилося в місті Неаполь. Цей статус має захистити мистецтво від незаконного привласнення та навіть продовольчого піратства. Зокрема, заявка на статус дає зрозуміти, що італійці та організація виробників піци бачать неаполітанську піцу як страву з чотирма окремими етапами:




  1. Ретельне приготування тіста в печі.




  2. Специфічні способи розкачування й кручення тіста.




  3. Певні інгредієнти.




  4. Особливий метод випікання.




Але якщо ви подумали, що це може поставити нові межі для виробників піци у всьому світі, то можете зітхнути з полегшенням. Елементи у списку не пов'язані з самим продуктом – піцою. Швидше за все, ці записи складаються з метою визнання практики знань і навичок, що беруть участь у створенні страви, а також інструментів, об'єктів, обладнання й культурного простору, що пов'язані з ними.


Дехто вважає, що той факт, що неаполітанська піца тепер є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, змінить спосіб виготовлення й продажу популярних видів страви за межами Італії. Ймовірно, це буде актуально тільки для тих концепцій піци, які пов’язані з керівними принципами ЮНЕСКО. Для них це буде точкою диференціації, але для більшості тих, хто пов'язаний із галуззю виготовлення піци, цей факт взагалі практично не матиме жодного ефекту.


Культурна спадщина та історія дуже важливі для нашого суспільства. Це схвально, що організація ЮНЕСКО докладає зусилля, щоб підтримувати та продовжувати різноманітні традиції.

11.05.2018 14:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter