• 0

Безпечні і небезпечні сайти

Безпечні і небезпечні сайти


Навряд чи знайдеться людина, яка любить отримувати спам-розсилку. І в цьому немає нічого дивного: крім роздратування, яке викликають подібні листи і смс, це має на увазі більш серйозну проблему. Адже це означає, що вашу особисту інформацію, таку як електронна пошта і телефонний номер, використовують з метою розсилки без вашого дозволу.


Як же це відбувається? Звідки у непрошених відправників беруться ваші дані? Швидше за все відповідь дуже проста. Якщо ви є користувачем інтернету, то, цілком можливо, що, подорожуючи по мережі, ви хоч раз залишали інформацію про себе, заповнюючи анкети, опитування, підписуючись на розсилку або здійснюючи покупки. І також ймовірно, що ви не звернули уваги на небезпеку ресурсу, на якому це відбувалося. Це означає, що в адресі сайту стояла абревіатура http, тобто ресурс використовував незахищене http-з'єднання. А, в свою чергу, це означає, що передані дані не зашифровані, і зловмисникам нічого не коштувало перехопити вашу інформацію для різних цілей.


Захист перш за все


Що ж робити в подібній ситуації? Невже не можна захиститися? Наша відповідь - можна, за допомогою https-протоколу, тобто користуватися сайтами, на яких є цей захист. Така, здавалося б, незначна різниця в одну букву "s" між http і https насправді означає не що інше, як secure - безпека. В основі принципу роботи лежить наявність спеціального сертифікату безпеки SSL, який зашифрує всі дані, і розшифрувати їх зможе тільки власник спеціального ключа, тобто саме власник сайту. Щоб додатково звернути увагу на безпеку сайту, абревіатура https в адресі підсвічується зеленим кольором. Залишаючи свою інформацію на захищених ресурсах, можна вже не хвилюватися за її збереження та безпеку.


Ця безпека корисна не тільки користувачам. Захищаючи свої сайти від шахраїв і зловмисників, власники веб-ресурсів досягають відразу кількох важливих цілей. По-перше, вони зміцнюють свою репутацію, і, як наслідок, клієнти охочіше користуються такими сайтами. По-друге, гроші клієнтів або їх дані дійдуть до власника сайту, а не осядуть у зловмисника, бо підробити такий сайт він вже не зможе. Ну, і по-третє, зовсім скоро пошукові системи будуть попереджати користувачів про незахищені ресурси і піднімати в рейтингу захищені.


Оформити SSL сертифікат можуть і фізичні, і юридичні особи. Різниця лише в більш широкому виборі варіантів для юридичних осіб.

09.02.2018 12:41
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter