• 0

Що таке SSL сертифікат

Що таке SSL сертифікат


Кібербезпека - один з найважливіших видів безпеки на сьогодні. Воно й не дивно, тому що переважна більшість з нас користується інтернетом, а значить і опиняється під загрозою. У власників і користувачів сайтів виникає питання, як захиститися від зловмисників в мережі. І тут їм на допомогу приходить протокол SSL для адреси сайту з HTTPS. Якщо ці абревіатури викликають у вас нерозуміння, то рекомендуємо уважно прочитати цю статтю.


SSL-протокол


SSL протокол (від англ. Secure Sockets Layer - рівень захищених сокетів) гарантує безпеку переданої інформації. Дані передаються закодовано і їх неможливо розшифрувати без спеціального ключа. Так протокол SSL забезпечує захищене з'єднання між користувачем і сервером, на який встановлюється сертифікат SSL.


SSL-сертифікат


Можна сказати, що SSL сертифікат виступає в ролі цифрового підпису сайту. Він необхідний для сервісів, які отримують і передають персональні дані, наприклад, платіжним системам, щоб виключити витік інформації.


SSL-сертифікат містить таку інформацію:


- доменне ім'я, пов'язане з сертифікатом;


- дані юридичної особи-власника;


- його фізичну адресу;


- термін дії сертифіката;


- реквізити компанії-продавця SSL послуг.


SSL-сертифікат гарантує, що організація реальна і має законні права на користування секретним ключем. По суті таких ключа два - public і private (публічний і особистий). Public шифрує дані від клієнта до сервера, а private - в іншу сторону, від сервера до клієнта.


Після генерації цих ключів створюється запит до центру сертифікації. Також можливо згенерувати SSL-сертифікат самостійно. Такі сертифікати звуться «самопідписанними» (self-signed).


HTTPS


HTTPS (від англ. HyperText Transfer Protocol Secure - безпечний протокол передачі гіпертексту) - це протокол з підтримкою шифрування. Дані для передачі впроваджуються в протокол SSL або TLS. Цей протокол на відміну від HTTP є безпечним. Це означає, що слід довіряти свої дані тільки адресами з HTTPS.


Сервер вимагає певної підготовки для обробки HTTPS-з'єднань, а саме - встановлення продукта.


Щоб отримати сертифікат, необхідно звернутися в спеціальні авторизовані компанії з видачі SSL-сертифікатів.


Сподіваємося, тепер ця тема стала для вас більш зрозумілою, і ви зробите правильний вибір на користь безпечних сертифікатів. Якщо ж у вас немає свого сайту, ви будете більш уважні до сайтів, на яких залишаєте свою інформацію.

18.01.2018 12:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter