• 0

Коломойський втратив контроль над "Укртранснафтою"

Коломойський втратив контроль над "Укртранснафтою"Служба безпеки України встановила факти фінансових зловживань з боку керівництва ПАТ «Укртранснафта». Зловживання було помічено під час укладання угод на зберігання технологічної нафти, що витісняється з магістральних трубопроводів.

Єдиним засновником ПАТ «Укртранснафта» є держава Україна в особі ДП «Нафтогаз України».

Зокрема, у квітні 2014 року керівництво «Укртранснафти» підписало з комерційними структурами кілька угод стосовно безоплатного зберігання технологічної нафти на їхніх резервуарах. Термін підписаних угод – 1 рік з правом пролонгації.

Згодом менеджери «Укртранснафти» уклали й підписали додаткові угоди до даних договорів, відповідно до яких термін безоплатного зберігання нафти було зменшено до 90 діб. Коли визначений термін добіг до кінця, посадовці «Укртранснафти» в порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель», не проводячи необхідних у таких випадках торгів, уклали нові угоди з вищезгаданими підприємцями на фінансовій основі.

Як нагадують в СБУ, 2014 року ціна зберігання нафти в комерційних резервуарах становила 1,78 грн. – 3,20 грн. за 1 тонну на добу. 2015 року ціна зберігання збільшилася до 6,20 грн.

У результаті таких маніпуляцій ПАТ «Укртранснафта» незаконно перерахувала приватникам 456 млн. 437 тис. гривень. У такий спосіб державне підприємство отримало збитків на майже півмільярда гривень.

Головне слідче управління СБУ відкрило за даними фактами кримінальне провадження за ч.2 ст. 364 ККУ.

Нещадавно Держфінінспекція офіційно повідомила, що нею не виявлено порушень у роботі «Укртранснафти».

Слід нагадати, що впродовж тривалого часу формально державною «Укртранснафтою» управляв лояльний до Ігоря Коломойського менеджмент. І саме підприємства Коломойського зберігали ту саму технологічну нафту у своїх резервуарах. Держава ж за це сплачувала олігархові сотні мільйонів гривень. Так лише за березень-квітень 2015 року олігарх отримав за це 120 мільйонів гривень.
У результаті Наглядова рада «Укртранснафти» вирішила звільнити прихильного до Ігоря Коломойського керівника компанії Олександра Лазорка. Це спричинило гучний публічний скандал. Олігарх, котрий на той час працював головою Дніпропетровскої облдержадміністрації, прибув до офісу «Укртранснафти» для з`ясування ситуації на місці. У підсумку новим керівником підприємства призначили Сергія Сукало.

У результаті Укртранснафта Коломойский вийшла з-під контролю олігарха.
16.06.2015 11:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter