• 0

Мобільна бригада кваліфікованих лікарів обстежить мешканців Золотоніського, Канівського та Черкаського районів

28 серпня в Черкаській області розпочалася робота виїзної бригади Інституту ендокринної патології ім. В.Я.Данилевського Академії медичних наук України із комплексного ендокринологічного та кардіологічного обстеження.
Група висококваліфікованих спеціалістів працюватиме в Черкаському, Золотоніському та Канівському районах протягом трьох тижнів.
За ініціативи та сприяння народного депутата України Віктора Коржа фахівці найпотужнішого в Україні спеціалізованого лікувально-методичного центру будуть безкоштовно обстежувати всіх бажаючих.
Проект тільки-но стартував, але вже користується неабиякою популярністю.
Щодня кількадесят людей приходять на прийом до висококваліфікованих спеціалістів. Наприклад, у с.Грищенці Канівського району під кабінетами ФАПу, де розмістилися лікарі, навіть невелика черга.
Для охоплення обстеженням всіх охочих організовано доставку людей із сусідніх сел. Разом із мешканцями с.Грищенці консультації спеціалістів Інституту проходили мешканці с.Тростянець та с.Курилівка. Графік роботи виїзної групи узгоджується попередньо із сільськими головами, про її роботу заздалегідь повідомляють громаду.
- Дуже уважні спеціалісти, - ділиться враженнями жителька с.Грищенці Пісьмак Катерина Іванівна, - оглядають ретельно, розпитують, відразу ж надають рекомендації, за потреби видають направлення до лікувального закладу. Дуже зручно, що все разом, не треба нікуди їхати.
В групі працюють відразу 4 спеціалісти.
Окрім загального огляду лікарі виміряють артеріальний тиск, роблять аналіз крові на вміст цукру, роблять кардіограму, УЗД-обстеження щитоподібної залози. Працює апарат комп’ютерної діагностики.
Комп’ютерна система виявляє хвороби, які ще ніяк не проявили себе.
- Такі самі апарати використовувалися для перевірки стану здоров’я космонавтів, коли треба було приймати рішення, кого ж з абсолютно здорових людей відправляти у «відрядження», - із гордістю розповідає Ірина Всеволодівна.
Така апаратура дозволяє виявити процеси, що тільки починають формуватися в організмі. Показники, що фіксує комп’ютер через спеціальні датчики, інформують лікаря про виникнення так званого функціонального перенапруження в певних органах.
Мобільна бригада кваліфікованих лікарів обстежить мешканців Золотоніського, Канівського та Черкаського районів

Наприклад, людина має проблеми із артеріальним тиском. Комп’ютерне обстеження дозволяє визначити, яка компонента переважає – серцева чи ниркова. Така інформація визначає подальший напрямок обстежень. Чи варто в першу чергу робити УЗД-обстеження серця, чи приділити увагу хворим ниркам?
- Вчора на обстеженні ми виявили у однієї дитини схильність до пороку серця, хоча зовні ніяких ознак хвороби немає, - говорить Ірина Всеволодівна. - Такій дитині просто життєво необхідно пройти УЗД-обстеження серця. Попереду новий навчальний рік. Пам’ятаєте випадки раптових смертей дітей під час уроків фізкультури? Своєчасне якісне обстеження могло б допомогти уникнути цих трагедій. Достатньо лише знати про свою проблему, проходити профілактичне лікування та уникати ситуацій, що можуть спровокувати напад чи загострення.
Ще одна важлива сфера застосування такого апарату – виявлення результативності призначеного лікування. Як це визначити на практиці? Метод «спроб та помилок» може коштувати занадто дорого. Адже препарати можуть не лише нашкодити, але й виявитися просто неефективними, в той час як хворий буде розраховувати на їх допомогу. Із допомогою комп’ютерної діагностики можна чітко встановити, чи є потрібна реакція на препарат, чи бажаний результат так і не досягнуто. Звісно, що в останньому випадку треба змінювати лікування, призначати інші препарати.
Мобільна бригада кваліфікованих лікарів обстежить мешканців Золотоніського, Канівського та Черкаського районів

Одним обстеженням лікарі не обмежуються. Відразу ж надають рекомендації із лікування, харчування, видають необхідні ліки. Якщо необхідно, хворих направляють до спеціалізованих лікувальних закладів.
Задоволені організованим обстеженням не лише пацієнти, а й місцеві медики.
- Профілактика захворювань – це перше завдання медицини, - говорить завідувачка ФАПу с.Грищенці Штефан Людмила Савівна. На місці обстеження такого високого рівня організувати складно, а сільському мешканцю виїхати навіть до районної лікарні не завжди зручно. Тому такі виїзні консультації – величезна реальна допомога. До того ж, це робиться абсолютно безкоштовно.
Крім недоступності якісних комплексних профілактичних обслідувань для більшості населення вітчизняна медицина, особливо у селах, має ще безліч проблем. Це і нестача фінансування, і застарілий технічний фонд. Проте позитивні зрушення все ж намітилися.
- Я багато років працюю у ФАПі, - говорить Людмила Савівна, - але такої уваги з боку влади до медицини ще не було. В цьому році ми забули нарешті, що таке несвоєчасна виплата зарплатні, відсутність необхідних ліків. Користуючись нагодою, хочу подякувати Коржу Віктору Петровичу не лише за його ініціативу з роботою виїзної групи спеціалістів, але й за його допомогу в забезпеченні нашого ФАПу лікарськими засобами. Окреме спасибі хочу сказати за сучасну літературу з медицини, яка з’явилася в нас завдяки йому. Раніше доводилося користуватися довідниками 30-річної давнини.
Сучасні довідники та річну передплату на спеціалізовану медичну періодику ФАПи Черкащини почали отримувати ще в травні-червні завдяки пілотному освітньому проекту «Сучасні медичні знання – кожному лікарю», ініціатором та куратором якого є Віктор Корж. Проект, який стартував ще в минулому році на Вінничині, планується згодом запустити по всій Україні.
Доступ до сучасних медичних знань – одна із складових успішної реалізації соціальних ініціатив Президента у галузі охорони здоров’я, - говорить Віктор Корж. – Проблем в медицині накопичилося дуже багато, і зараз необхідно системно підходити до їх вирішення. Щоб отримати якісну медицину, треба дбати і про матеріальне забезпечення галузі, і про доступність лікування і профілактики захворювань.
Ідея привезти до мешканців сіл спеціалістів Інститут виникла після численних зустрічей народного депутата Віктора Коржа із трудовими колективами та представниками сільських громад, на яких люди скаржаться на рівень медичного обслуговування.
- Порадившись із главами районних державних адміністрацій, із обласним управлінням охорони здоров’я, ми вирішили впровадити таку систему виїзних консультацій, – розповідає Віктор Корж. - Залучили фахівців Академії медичних наук України, спеціалістів з ендокринології, кардіології, інших галузей. Зараз проводимо «рейд» по Канівському, Золотоніському, Черкаському районах Черкаської області. Завдяки таким заходам тисячі наших співгромадян матимуть змогу отримати консультації висококваліфікованих спеціалістів.
Результати проведених обстежень свідчать про необхідність проведення їх на систематичній основі. У обстежених людей спеціалісти виїзної групи знайшли і цукровий діабет, про котрий навіть не підозрювали, і новоутворення в щитоподібній залозі.
Можливо, дехто отримав не найприємніші новини, але виявлення таких хвороб на ранніх стадіях дає майже стовідсоткову гарантію успішного лікування та повного одужання.
Іноді хвороба довго не проявляє себе, але згодом починається різке погіршення самопочуття. Гіпер- або гіпо-глікемія, коли цукру в крові не вистачає, або його виробляється забагато, можуть мати трагічні наслідки, якщо вчасно не надати допомогу. Тому знати про свою хворобу життєво необхідно.
Новоутворення в щитоподібній залозі, кількість яких збільшилася в декілька разів після Чорнобильської катастрофи, дуже швидко можуть перетворитися на злоякісні утворення. В той же час нескладна операція на залозі та підтримка її недорогими ліками – запорука успішного лікування. Але для цього необхідне якомога раніше виявити хворобу.
-Це – лише перший крок, - зазначив ініціатор та організатор акції народний депутат України Віктор Корж, - далі плануємо розширювати географію проекту.





11.09.2012 11:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter