Війна смислів

Захисник збірної Хорватії Домагой Віда неочікувано опинився між молотом і ковадлом заплутаних відносин України й Росії. Після перемоги над російською збірною в чвертьфіналі Чемпіонату світу з футболу у серії пенальті, перебуваючи в полоні величезного адреналінового драйву, Домагой надіслав відеопривітання українським вболівальникам.

І хоча «Слава Україні!» хорватський захисник сказав не в інтерв’ю російському телебаченню, а на YouTube, його 10-ти секундне відео викликало вкрай негативну хвилю відгуків у Росії. Члени ради Федерації, політики, спортсмени й вболівальники піддали хорвата обструкції. «Пєтушок хорватскій» - це ще порівняно невинний (хоча двозначно-образливий) епітет, якого удостоївся Домагой від російської публіки.

У свою чергу, дисциплінарний комітет ФІФА зробив Віді попередження за «неспортивну поведінку».

Вийшла показова історія про маленьку інфовійнушку через гру смислів.

Віда 5 років грав за київське «Динамо». Застав той період, коли «братня» Росія простягнула «дружню руку» співвітчизникам в Криму й на Донбасі. І «Слава Україні!» - це те, що чув Домагой на всіх українських стадіонах від вболівальників на трибунах по кільканадцять разів за матч.

Особливо з 2014 року, «Слава Україні! » вже не сприймається в Україні, як пароль-привітання УПА та ОУН під час Другої Світової. Сьогодні в Україні це – певний Рубікон, перевірка на «свій-чужий». Ці слова скандують на лінійках школярі. З них часто починають публічні виступи політики та громадські діячі. Їх навіть використовують замість «добрий день» та «до побачення».

Гасло «Слава Україні!» набуло нового змісту, відмінного від того, який вкладався в нього під час Другої Світової, і по суті – стало об’єднавчим елементом для українців, які чинять опір зовнішній агресії.

Для 99,9 % російських "відоненависників" усі ці нюанси геть невідомі. У «Слава Україні!» вони чують і «Путін…ла-ла-ла-ла», і «Раша – геть з Донбасу та Криму». І при цьому важко сприймати, що поразку своєї збірної переможці присвячують Україні, де де-юре «їхтамнєтів» немає…

Віда– зовсім не експерт в питаннях українсько-російських відносин. Максимум, що він знає, що вони приблизно такі ж, як у його рідної країни – з Сербією. З тією відмінністю, що українсько-російські - в гарячій стадії. Але хорват ненавмисно вдарив в найбільш вразливий російський мозоль.

Вигукни «Слава Туреччині!» (країні, в якій зараз грає), Новій Зеландії та навіть Кот-де-Івуару, і всі «їхтамнєти» пропустили ці слова повз вуха. Але поразка Росії у свідомості росіян не повинна присвячуватися «братній» Україні. Бо ірраціональне несприйняття України, яка «продалася піндосам» – це один з наріжних каменів мільйонів «запутінців».
Війна смислів

10-секундний ролик щасливого хорвата, і величезна супердержава – в істериці. Хоча «Слава Україні!» - просто побажання процвітання державі, яка – по інший від Росії бік кордону. Де Домагою добре гралося в футбол. І не більше…
Війна смислів

Геннадій Саприкін
09.07.2018 18:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter