Третім будеш?

В Україні COVID-19 – то не лише небезпечна інфекція, а й чудовий привід публічно посперечатися, хто в домі господар.

2020 року в Черкаській області через коронавірус двоє міських голів вже бунтували проти центральної влади. У травні в Черкасах виконавчий комітет вирішив послабити карантин на території міста, що в результаті призвело до публічного протистояння Президента Зеленського та мера Бондаренка. А в середині серпня мер Умані Цебрій ночував у наметі під офісом Президента в Києві, протестуючи проти паломництва хасидів в Умань на Рош-га-Шана в умовах пандемії COVID-19.

21 вересня коронавірусний бунт фактично влаштували і в Каневі. Але якщо мери Черкас та Умані обставили свої дії політтехнологічним галасом, то мер Канева Ренькас вирішив повоювати з карантинними обмеженнями «тихою сапою». Через те демарш у Каневі пройшов майже непомітно…
Третім будеш?

З 14 вересня Канів опинився у «червоній зоні» через спалах захворюваності в місті на COVID-19. Як пояснили сьогодні в Черкаській ОДА, в Каневі з 22 вересня обмежено:

1) посадку пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення;

2) відвідування закладів освіти здобувачами освіти;

3) приймання відвідувачів у закладах культури, кінотеатрах, ресторанах, кафе, торговельно-розважальних центрах, спортивних залах, фітнес-центрах, закладах торговельного і побутового обслуговування. Обмеження не стосується торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами, ветеринарними препаратами, кормами, агрохімікатами, насінням…

Однак минулого тижня в Каневі кількадесят підприємців та просто активних городян провели емоційний мітинг під стінами міськради. Протестувальники вимагали від влади не «зупиняти життя в місті». Мер Ренькас порадив людям офіційно звернутися до міської комісії з питань ТЕБ та НС.

21 вересня комісія вирішила: місто залишається в «червоній» зоні, але… Робота закладів освіти, торгівлі побутовими товарами та сфери обслуговування відновлюється.

Тобто, дітлахи відвідують дитячі садочки, а школярі – школи. Так само в Каневі працюють заклади торгівлі побутовими товарами та сфери обслуговування. Щоправда, не працює транспорт, проте налагоджено систему нерегулярних перевезень. До закладів освіти підвозять школярів та педагогів, до підприємств – працівників, до лікарень – медиків.

Опинившись між молотом – рішенням Києва обмежити активне життя в місті – та ковадлом: загрозою масового невдоволення та соціального вибуху канівчан, - канівська влада фактично викреслила місто з «червоної» зони.

На не озвучене, але логічне запитання Бондаренка та Цебрія: «Третім будеш?», Ренькас фактично відповів «так!».
Третім будеш?

Нещодавно Зеленський, перебуваючи в Каневі, пообіцяв виділити гроші на добудову місцевого палацу культури та на ремонт дороги до могили Шевченка. Цікаво, чи не передумає?

Кіндрат Булавін
22.09.2020 17:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter