Практичні поради щодо створення надійного паролю

Практичні поради щодо створення надійного паролюУ зв’язку з швидким розвитком інформаційних технологій, які з кожним роком все більше проникають в наш побут (від соціальних мереж та мобільних розваг до банківських рахунків та незліченної кількості різних реєстрів), утворюючи для кожної людини особистий інформаційний простір. Ключем до цього простору для кожної людини є особисто введений (вигаданий) пароль. Тому працівники Черкаського НДЕКЦ МВС України, для підвищення рівня безпеки Ваших особистих даних пропонують декілька порад щодо створення надійного паролю.

1. Використовуйте різні паролі для всіх важливих облікових записів, як-то електронної пошти, сайтів банківських операцій, тощо. Використовувати той самий пароль небезпечно. Якщо зловмисник дізнається ваш пароль для одного облікового запису, імовірно, він зможе отримати доступ до вашої особистої інформації чи інших онлайн-сервісів, таких як покупок або банківських операцій.

2. Якщо ваш пароль міститиме цифри, символи, комбінацію великих і малих літер, його буде важче вгадати. Наприклад, восьмизначний пароль із цифр, символів і літер змішаного регістру важче вгадати або підібрати за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, оскільки він має в 30 000 разів більше варіантів, ніж восьмизначний пароль лише з малих літер.

3. Створіть унікальний пароль, який не пов’язаний із вашими особистими даними та містить комбінацію літер, цифр і символів. Наприклад, можна вибрати слово чи фразу навмання та вставити літери й цифри на початку, усередині та вкінці, щоб слово або фразу було важко вгадати. Не використовуйте прості слова чи фрази на зразок "пароль" чи "увійти", назви розкладок клавіатури на зразок "qwerty" чи "qazwsx" або послідовні комбінації символів на зразок "абвг1234" – ваш пароль буде легко вгадати або підібрати за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

4. Не залишайте нотатки з паролями для різних сайтів на комп’ютері чи на столі, де інші можуть легко їх викрасти та використати для зламу ваших облікових записів. Якщо ви вирішите зберігати паролі у файлі на комп’ютері, назвіть файл так, щоб ніхто не здогадався, що в ньому. Якщо ви не можете запам’ятати багато паролів, скористайтеся перевіреним диспетчером паролів який дає змогу запам’ятовувати логіни та паролі в необмеженій кількості. Обов’язково перегляньте відгуки про такі сервіси та перевірте їх репутацію.

Відділ досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС України
06.02.2017 17:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter