ГО "Опора" перевірила обгрунтованість перенесення центру 197 ТВО з Канева до Золотоноші

Однією із найбільш резонансних новин перед стартом виборів на 197 округу на Черкащині стало перенесення центру округу із Канева у Золотоношу. Таке рішення 20 серпня прийняла Центральна виборча комісія, керуючись зверненням Черкаської ОДА.

ОДА в своєму зверненні до ЦВК посилається на лист від виконавчого комітету Канівської міської ради, що надійшов на її адресу 27 липня, з інформацією про те, що «приміщення, яке відповідає вимогам постанови ЦВК від 8 серпня 2020 р. №164 перебуває в аварійному стані, потребує ремонту і значних капіталовкладень». Окрім того, у зверненні ОДА йдеться про те, що в Каневі відсутні приміщення, які б відповідали вимогам наведеної постанови.

Натомість, йдеться далі у зверненні, листом від виконкому Золотоніської міської ради від 28 липня до ОДА надано інформацію про те, що таке приміщення наявне в місті Золотоноша. Як прозвучало на засіданні ЦВК, йдеться про приміщення за адресою вулиця Садовий проїзд, 10 (Будинок дитячої та юнацької творчості). Також в якості аргументів про перенесення центру округу в зверненні ОДА було наведено те, що Канівський район ліквідовано, а місто Золотоноша наразі є адміністративним центром району і саме тут знаходяться відповідні державні органи та установи.

Представники ОПОРИ завітали до Канева, аби спробувати дізнатись, чи дійсно приміщення, яке раніше використовували виборчі комісії, нині не придатне. Також намагалися перевірити, чи дійсно відсутні альтернативи.

На місцевих виборах-2020 Канівська міська територіальна комісія розташовувалась за адресою вулиця Героїв Небесної Сотні, 66, в районному Будинку культури. Слід зазначити, що розміщувати виборчі комісії у не надто придатних до цього приміщеннях та проблеми з їхнім матеріально-технічним забезпеченням – це доволі звична і прикра практика для українських виборів. Та попри те, що приміщення вже тоді було у не надто задовільному стані, голова Канівської міської територіальної комісії, а раніше й окружної виборчої комісії № 197 на парламентських виборах Тетяна Туз (представляла партію «Відродження» у 2019-му та партію «Опозиційний блок – За життя» у 2020 році) розповіла представникам ОПОРИ, що особливих проблем чи незручностей ніщо не викликало.

«Ніяких нарікань не було, – говорить вона. – Нормальне приміщення. Зал засідань був у досить просторій танцювальній залі, там було достатньо місць для сидіння. Була окрема кімната для роботи, окрема серверна кімната. Євровікна, жалюзі, провели інтернет. Все було нормально. Так, приміщення не нове. В кабінетах були ремонти, коридори, звичайно, в гіршому стані. Зараз там нічого не змінилося. Аби виникла така потреба, то, на мою думку, його можна було б знову підготувати. А при бажанні можна було б і знайти альтернативу. Зокрема і приміщення комплексу «Авто-Ріка», де проходили засідання ОВК у 2012 році».
ГО "Опора" перевірила обгрунтованість перенесення центру 197 ТВО з Канева до Золотоноші
фото ГО "Опора"

Нині приміщення Будинку культури візуально дійсно потребує ремонту, а прилегла територія вже навіть дещо заросла бур’яном та чагарниками. Інтер’єри теж залишають бажати кращого. У коридорах темно, подекуди звалено мотлох, в кутку спить безпритульний пес. Представникам ОПОРИ не вдалося оглянути кабінети і зал, де засідала територіальна виборча комісія минулого року. У тодішніх робочих кабінетах комісії нині розташували архів. Однак загальний стан приміщень дійсно залишає бажати кращого.

Не вдалося також належним чином проінспектувати на відповідність вимогам постанови ЦВК і приміщення, яке використовувала окружна комісія на скандальних виборах 2012 року, а саме будівлю комплексу «Авто-Ріка» (авто- і річкового вокзалу) через відсутність керівництва, а відтак і змоги оглянути потенційний зал для засідань.

Свою позицію ОПОРІ пояснили в Канівській міській раді. «Листом, у відповідь на доручення Черкаської ОДА від 21 липня, виконком пропонував для розміщення окружної комісії чотири приміщення, – розповідає представникам ОПОРИ радник міського голови Микола Москалець. – Окрім Будинку культури, де останнім часом засідали ОВК та ТВК, та вже згаданої будівлі санітарно-епідеміологічної служби йшлося також про приміщення колишнього Центру зайнятості за адресою бульв. Шевченка, 47 та адміністративний корпус колишньої Районної ради. До листа також долучили короткий опис цих приміщень та проблем із ними, а окрім того і рекомендацію для ОДА, з огляду на ситуацію з наявними приміщеннями, внести подання до ЦВК про перенесення центру округу за підписом канівського міського голови Ігоря Ренькаса».

«Після цього з нами вже ніхто не консультувався. Про перенесення та про аргументи ми дізналися вже із сайту ЦВК, – говорить Микола Москалець, показуючи листування із ОДА. – Але того, що приміщення Будинку культури саме аварійне, як ідеться і обґрунтуванні ОДА, ми у жодному листі не писали. Як і не йшлося про те, що приміщень немає. Є аж чотири, але з ними треба працювати. Щодо автовокзалу, то там можуть виникнути проблеми із залом засідань. Є столова, але таке воно... не знаю як його використовувати», – каже радник канівського міського голови.

Денис Сирцов

Провінція
10.09.2021 10:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter